Андроидът Geminoid F заема главната роля в японския филм "Сайонара"

Мислили ли сте някога, че роботите могат да заменят и актьорите в киното? Вярно, че в българските сериали можем да видим как дърво играе главна роля, но сега ставаме свидетели и на нещо по-голямо.  

В Япония бе заснет първият филм с участието на актриса робот в главната роля, съобщава в. "Дейли мейл". Филмът носи заглавието "Сайонара" и ще излезе на екран на 21 ноември. 

Главната женска роля в лентата е поверена на андроидният робот с женска външност Geminoid F. 

Тя има гумена кожа, идеално имитираща човешката, може да се усмихва, да повдига вежди, да движи устатата си и да пее. Машината се задвижва с въздух под налягане и имитира до съвършенство човешките изражения на лицето.

Машината играе в партньорство с истински актьори. Филмът разказва за смъртоносна катастрофа в атомна електростанция, на която й гръмва реактора. Актрисата робот през целия филм е бутана на инвалидна количка. 

Виж още: В Япония представиха първите роботи, които могат да четат новини

Geminoid F е конструирана от майстора на роботи от университета в Осака Хироши Ишигуро, като нейната цена възлиза на 776 хиляди британски лири. 

Във филма роботката остава вярна на своя стопанин и не го напуска, докато останалата част от нацията се евакуира след ядрената катастрофа.

Режисьорът на лентата Коджи Фукада се похвали, че с роботи се работи много по-лесно, отколкото с актриси. По негови думи роботите актриси никога не изпитват глад, и не им се доспива от дългите снимки.