Световният ден на рекордите "Гинес" - и 60-годишнината на книгата - бяха отбелязани на 13 ноември с различни постижения и една невероятна среща

Главният редактор на книгата на световните рекорди "Гинес" Крег Глендей събра на чай в Лондон най-високия и най-ниския жител на планетата, чиято разлика в ръста е близо 2 м - съответно 2,51 м и 54,6 см.

Това бе първото запознанство между 31-годишния Султан Кьозен (Турция) и 75-годишния Чандра Бахадур Данги (Непал), които позираха заедно на южния бряг на Темза, на фона на внушителния британски парламент.

В прояви по случай деня на книгата "Гинес" взеха участие 600 хил. души по цял свят, а рекорди бяха подобрени в Австралия, Франция, Дубай, Китай, САЩ, Германия, Япония и самата Великобритания.

В Шанхай 388 души участваха в най-многолюдната закуска в леглото - значително повече от предишното постижение (99). Имаше рекорди за най-голямата оризова мозайка (1798 кв. м) и най-дългото хоро (25 703 души), а танцьорките от "Мулен руж" в Париж играха канкан, като вдигнаха крака 29 пъти в продължение на 30 секунди.



Дизайнерът Кенет Коул сътвори най-голямата на висок ток - копие на модела "Ото" от актуалната му колекция за есен 2014. Двуметровият чепик бил изработен в ателие за реквизит от пет и половина кожи, а детайли като токата са направени на 3D принтер.

Фотогалерия: Гигантомания

В Лондон се събраха и рекорден брой хора, облечени като пингвини - 373. Най-много хартиени самолетчета - 4880, направиха японски ученици в Итако, а 320 гимназисти в Австралия куфяха едновременно на парчето на "Ей Си Ди Си" It’s a Long Way to the Top. Най-бързият бегач на четири крака стана японецът Кацуми Тамакоши, който измина на пистата в Токио 100 м за 15,86 секунди.

А баскетболистът Тъндър Лоу от "Харлем глоубтротърс" - вече рекордьор с кош, вкаран от най-далечно разстояние, - отбеляза успешен удар и с гръб към таблото от рекордните 25 м.