Освен ако не страдате от инсектофобия, този филм ще ви се стори много сладък - не само заради захарта в него

"Долината на изгубените мравки" е детската прожекция на Горичка филм фест 2014 (събота, 11 октомври, 15,30 ч., кино "Одеон"), но родителите със сигурност също ще се забавляват. Всъщност това е пълнометражната 3D версия на популярния френски анимационен сериал "Миниатюрно" / Minuscule, който съчетава игрално заснета природна среда с компютърно-генерирани насекоми.

Забравете холивудски продукции като "Мравката Z" или "Приключенията на бръмбърите" - тук няма суперзвезди, които карат инсектите да говорят с човешки глас, - но това не прави събитията по-малко драматични...

Сюжетът: колония черни мравки откриват между огризките от нечий пикник кутия с безценно съкровище - бучки захар. Решават с общи усилия да я транспортират до някое по-сигурно местенце, а единствената пречка пред сговорната дружина са техните свирепи червени събратя, които са на мнение, че плячката е тяхна. В гражданската война помежду им се оказва замесена и една калинка, а авторите на филма не се свенят да сравнят неговата епичност с "Властелинът на пръстените" - само че в миниатюрeн мащаб.

Режисьорите Томаш Сабо и Елен Жиро са използвали някои любими сцени от късометражните епизоди - като надпреварата между домашните мухи и калинката, която хвърчи над шосето като болид от "Формула 1" и предизвиква съперниците си. В YouTube канала на поредицата могат да се видят още откъси както от пълнометражния филм, така и от сериала, включително за гореспоменатата калинка.