Той е звездата във фантастиката "Превъзходство", по кината у нас от 25 април, с участието и на Ребека Хол, Пол Бетани, Морган Фрийман, Силиън Мърфи, Кейт Мара

Героят му д-р Уил Кастър е най-известният и доказан учен в областта на изкуствения интелект. Целта му е да създаде машина, която да съчетае интелекта и знанията на човечеството с пълната гама емоции, присъщи на хората.

Крайно противоречивите му експерименти го правят известен, но същевременно го превръщат и в основна мишена на антитехнологични екстремисти, готови на всичко, за да го спрат...

Когато е прострелян смъртоносно, съзнанието му е съхранено за живот, но придобива мощ с унищожителни последици.

Копродукция с Китай, филмът е режисьорски дебют на оператора Уоли Пфистър, известен най-вече покрай работата си с Кристофър Нолан в "Мементо", "Опасно безсъние", "Престиж", трилогията за Батман и "Генезис", който му носи "Оскар" за операторско майсторство.

Нолан тук е продуцент, но отзивите на критиката засега са противоречиви, предимно негативни. Касовите приходи също наредиха "Превъзходство", с бюджет 100 млн., на опашката сред кинопремиерите за месеца в САЩ. Предишният високобюджетен проект с Джони - "Самотният рейнджър", също попадна в графата "провали", като получи и четири номинации за антинаградите "Златна малинка", вкл. за самия Деп като най-слаб актьор.