Комедията, режисирана от Иван Митов по идея и сценарий на Влади Въргала, се оказа зрителски хит в кината, а в съботната вечер на фаталния 13 април я гледаме по Тв7, от 21 ч.

Силните имат свой закон. Невъзможно е да не участваш в играта. Ако не влезеш в нея доброволно, ще влезеш, без да искаш. Силните не се колебаят да правят планове и колкото са по-силни, толкова по-смели и находчиви са плановете им. Но куклата прегризва конците на кукловода и пъзелът се разпада...

Абсурден извършител извършва абсурдно престъпление. Елементите на престъплението се подреждат един след друг с неумолима логика: заложници, откуп, престрелки, експлозии, убити. Но вместо след като всичко приключи, от барутния дим пред обществото да изплува класическо местопрестъпление, се оказва, че събитията са изградили лабиринт, в който е невъзможно да се проследи нишката на истината. Твърде много хора са замесени, твърде много неща нямат нормални обяснения и явно нещо много важно е пропуснато.

"Шменти Капели" е определян от създателите си като "една комедия за това, което стана пред очите ни, без ние да го разберем. Една кримка за обикновения човек, когото никой не успя да разбере. Един филм за нашето време - и неговите престъпления. Една история за тайните, които силните не могат да скрият от слабите".

Сред звездите на "Операция Шменти капели", освен Владислав Карамфилов - Влади Въргала, са Христо Шопов, Захари Бахаров, Джеки Стоев, Джони Пенков, Малин Кръстев, Кирил Ефремов, Константин, Август Попов, Китодар Тодоров, Велислав Павлов.