Сагата "Здрач" приключи незадоволително (с хепиенд, но и с 11 номинации за антинаградите "Златна малина"), затова очакваме повече от новата екранизация по Стефани Майър

"Скитница" (The Host), по кината у нас от 5 април, по едноименния роман, е описван като история за любов и саможертва във футуристичен свят, в който на карта е заложена съдбата на човечеството.

Сюжетът: Планетата Земя е превзета от миролюбиви извънземни, известни като "душите". Повечето индивиди от човешката раса са станали техни гостоприемници, като умът им е овладян, но телата им са оставени непокътнати.

Мелани Страйдър (Сирша Ронан, "Изкупление") е част от малобройната съпротива срещу нашествениците, но е заловена от Търсачката (Даян Крюгер) - миротворец, чието задължение е да защитава новата раса от последните представители на човечеството.



Въпреки отчаяната борба на Мелани в тялото й е имплантирана "душа" на име Скитница. Тя е наясно с предизвикателствата на живота в човешко тяло: завладяващите чувства, страстите, ярките спомени. Появява се обаче едно неочаквано затруднение - предишната обитателка на тялото не иска да се откаже да притежава ума си.

Търсачката подтиква Скитницата да извлича информация от паметта на Мелани, за да научи местонахождението на хората от съпротивата. Сред тях са и любимият на момичето - Джаред (Макс Айрънс, син на Джеръми Айрънс), нейният 11-годишен брат Джейми (Чандлър Кантърбъри), Иън (Джейк Абъл), когото Скитница е предопределена да обича, и чичото на Мелани, Джеб (Уилям Хърт).

Със силата на волята си Мелани успява да убеди съпротивляващата се Скитница да бъде неин съюзник в опасно пътешествие, за да спасят семейството й и мъжете, които двете обикват.

Режисьор и сценарист на филма е Андрю Никол ("Гатака", "Дилъри на време"). Най-нетърпеливите фенове у нас могат да го видят предпремиерно още от края на март, когато и "Сиела" преиздават романа.