Проблемът с новия смартфон на "Самсунг" наистина се оказа батерията - но не тя е дефектна...

Близо три месеца след като "Самсунг" изтеглиха от пазара новия си смартфон Galaxy Note 7, експертиза заключи какъв точно е бил проблемът.

Първоначално южнокорейският гигант хвърли вината за експлодиращите устройства върху батериите, осигурени от подразделението Samsung SDI. Платките в батерията се доближавали опасно близко в областта на ъглите, което ги правело податливи на късо съединение; батериите имали дефекти и в изолатора, а също и в покритието на отрицателния електрод.

2,5 млн. устройства с SDI батерии бяха отзовани и заменени с други, чиито батерии бяха с доставчик ATL. Проблемът обаче се задълбочи и доведе до спиране на модела от производство.

Сега от компанията за инженерни софтуерни разработки "Инструментал" твърдят, че са разкрили същината на проблема. Според шефката им Ана Шедлецки злополучният смартфон бил обречен заради дизайнерска грешка, която остава твърде малко място за батерията, подлагайки я на опасни равнища на натиск.

"Когато батериите се зареждат и използват след това, химичните процеси причиняват движение на лития и батерията механично "набъбва" - обяснява Шедлецки. - Всеки специалист в тази област ще ви каже, че трябва да се остави определен "таван" над батерията, препоръчително 10%, и с течение на времето батерията ще заеме това място."

Виж още: И новият iPhone се самовзривява

Изследваният телефон обаче нямал такъв промеждутък и батерия с дебелина 5,2 мм била напъхана в пространство със същата дебелина - а според специалистите е трябвало да има 0,5 мм отстояние.

Липсата на "таван" означава, че с разширяването на батерията върху нея се засилва натискът от другите компоненти, а това увеличава и напрежението в корпуса. Смята се, че подобно напрежение е по-вероятно да доведе до разкъсване на слоевете, които разделят положителните и отрицателните части на батерията, водейки до съответната реакция вътре в самата батерия.

Изследователите допускат инцидентите да са резултат от прекомерните амбиции на "Самсунг" по отношение дизайна на Note 7, без да осигурят адекватни мерки за безопасност в конструкцията му. Възможно е и в компанията да не са имали достатъчно време да тестват колко ефикасни ще се окажат тези мерки.

"Тестването на батериите отнема адски много време (в някои случаи дори година), а за да се получат значими резултати, трябва да се тестват хиляди батерии - заключава Шедлецки. - Възможно е иновативният производствен процес на батериите "Самсунг" да се е променял в движение и най-новите версии на батериите да не са подложени на задълбочените изпитания, с които са били тествани първите бройки."

Източник: "Дейли мирър"