Спортът подобрява здравето, съня, настроението

Ново изследване, цитирано от "Бизнес инсайдър", посочва, че по редица показатели физически активните възрастни хора могат да имат представяне равно на това на по-младите от тях с десетилеетия, ако са полагали трайни усилия да упражняват тялото си. 

Виж още: Затлъстяването съкращава живота с до осем години

Изследването

В последното проучване, за което съобщава американския бизнес сайт, публикувано в журнала за психология на САЩ, изследователите са искали да проверят доколко упражненията оказват влияние върху състоянието на по-възрастни пациенти.

Изследвана била малка група от много активни възрастни между 55 и 79 години - упорити колоездачи в продължение на години. 

Избрани били за наблюдение колоездачите, защото при тях се изисква способност за балансиране и физическа сила да се поставят под натиск коленните връзки и китките. 

Учените изследвали сърдечносъдовата система на пациентите, състоянието на белите им дробове, структурата на нервните влакна в мускулите, нивата на хормоните, здравината на костите и цялостното състояние на здравето им. 

Въпросът бил как възрастта на групата се отразява в тези показатели. 

Виж още: 78% от българите са обездвижени

Резултатите

Ако дадете тяхната база данни на клиничен експерт и го помолите да предвиди възрастта им, той не би могъл, разказва пред в."Ню Йорк Таймс" д-р Стивън Харидж - старши автор на изследването. 

Оказва се, че възрастта действително има влияние върху два от показателите. Най-старите членове на групата имали по-малка мускулна маса и по-слаба издръжливост от по-младите.

Въпреки това, представянето им било много по-близко до това на по-младите от тях, отколкото на връстниците им. 

Като сме физически активни успяваме да накараме тялото си да функционира отвътре повече като по-младо, казва докторът. 

Той добавя, че групата е имала по-добро от средното за възрастта й умствено здраве, без наличие на тревожност, депресия. Това също се свързва с положителните ефекти от спорта и дългогодишното колоездене, в частност.

Виж още: Виж още: Затлъстяването по-смъртоносно от пушенето