Редица фактори като затлъстяване, тютюнопушене, замърсяване на въздуха повишават риска от преждевременна смърт. Ново проучване показва, че към този списък трябва да се добави и липсата на социални контакти

Човекът по своята същност е социално същество и когато е сам, това неминуемо се отразява на неговата психика и душевен мир и то отрицателно. Доказано физическото здраве и продължителността на живота са пряко свързани със здравата психика, информира Puls.bg.

Емоционалният и психически срив и депресията винаги водят след себе си поредица от здравословни проблеми

В съвременното общество самотата става все по-често срещано явление и не случайно психолози и лекари започват да я свързват с по-голяма заболеваемост и скъсяване на живота.

Често самотата води до задълбочаваща се депресия и последващи смущения в здравословното състояния, а понякога и до самоубийство.

Психолози от САЩ са установили, че самотата и социалната изолация допринасят за преждевременната смърт сред хората под 65 години. Самотата и социалната изолация могат значително да се различават. 

Някои хора могат да бъдат заобиколени от много други, но въпреки това да се чувстват самотни

В други случаи човек може да предпочита да е сам и по свое желание да се изолира от другите. Във всички случаи обаче ефектът върху живота е еднакъв.

Заболявания, от които самотните хора умират по-често отколкото семейните хора, са сърдечносъдовите. При самотните хора два пъти повече е снижена двигателната активност.

Те се движат по-малко, правят по малко неща и това влияе негативно на здравето им.
Според експерти ефектът от самотата върху организма е сравним с този на затлъстяването.

Поради развитието на технологиите и появата на интернет може да изглежда, че хората днес са по-близки от всякога, но в действителност броят на самотните хора непрекъснато се увеличава, подчертават сведующи.

Виж още: Признаха селфито за болест

Източник: Puls.bg