Зависимостта ни към сладкото е психологическа, не физическа

За да се справим с навика да ядем сладко, трябва да осъзнаем какви чувства стоят зад него, смята проф. Кони Бенет, автор на книгата "Захарен шок", информира Zdrave.bg.

"Когато неудържимо ни се прияде нещо сладко, мисълта колко са вредни за организма захарта и рафинираните въглехидрати съвсем не помага. 

В такъв момент се опитайте да си направите нещо като самоанализ", 

съветва тя и твърди, че това е най-успешният начин, помогнал на много хора да се откажат от вредния си навик.

Ако нарушавате диетата си под влияние на емоциите (както се случва при повечето хора), полезно е да осъзнаете истинската причина за влечението си към сладкото.

Виж още: Храни, от които огладняваме още повече

Помислете: защо се готвите да нарушите диетата си, да нанесете вреда на организма си и да пренебрегнете добрите си намерения само заради парче торта, която не съдържа нито целулоза, нито питателни вещества? Опитайте се да отговорите на въпросите бързо и искрено – не е необходимо да споделяте отговорите с някой друг.

Когато неудържимо ви се прииска да похапнете нещо сладко, усещате ли:

- злоба
- тревога
- безсилие
- срам
- обида
- смущение
- скука
- разкаяние
- поражение
- депресия
- объркване
- разочарование
- завист
- раздразнение
- вина
- безпомощност
- непотребност
- душевна болка
- ревност
- самота
- униние
- сънливост
- умора
- отчаяние...

Виж още: Пет начина да избягваме захарта и сладкото

Ако някъде сред тези отговори се крие истинската мотивация, можете да я използвате за своето благо, съветва проф. Бенет: "Анализирайте отговорите си. 

Съставете си списък на емоциите, които най-често ви карат да нарушавате диетата

Сложете го на видно място", съветва проф. Бенет.

"Осъзнаването на емоциите, които предизвикват влечението към сладките лакомства, ще ви направят по-силни и способни да кажете НЕ, дори когато изкушението е твърде голямо. Докажете си, че сте много по-силни, отколкото навика за сладко. И не забравяйте, че животът без рафинирани сладости е по- сладък", завършва своята книга авторката.

Виж още: Какво не знаем за калориите?