Избирателите се бъркат при преференциите, а грешките на секционните комисии са не в броенето, а при пресмятането. Още - от коментара на проф. Михаил Константинов пред БНТ

Над 14% са невалидните бюлетини при гласуването за общински съветници, обобщава пред БНТ проф. Михаил Константинов, който оглавява борда на директорите във фирмата преброител "Информационно обслужване".

Причината е в неразбирането на преференциите. Членовете на секционните комисии пък са правили чисто аритметични грешки, което довело до забавяне при приема на протоколите.

Че на тези избори има твърде много невалидни бюлетини се коментираше и във вторник вечерта в предаването “Референдум” на БНТ. Според Четин Казак от ДПС: "400 хил. недействителни бюлетини - много, много над 10%, какво означава това? 400 хил. недействителни бюлетини, това са 400 хил. души. Трябва да се анализира на какво се дължи това, защото това е пълен провал на пряката демокрация." 

Според проф. Михаил Константинов става дума за недействителните бюлетини за общински съветници - общо 463 695, или 14,06% от всички подадени бюлетини.

"Нормата тук е 5-6%, цивилизационната норма

Българите продължават да се бъркат с преференциите. Много отбелязват преференция, но не отбелязват партия. Други отбелязват странни комбинации от преференции и комисията решава, че това е сигнализация - и се получи този голям недействителен вот", обяснява математикът пред БНТ.

Виж още: Осем души виновни за драмата в "Арена Армеец"

Има и още 175 562 недействителни бюлетини - за кметове на общини. Процентно това са 5,32 на сто от всички бюлетини, което е нормално за европейските страни.

Колкото до най-често допусканите грешки от секционните избирателни комисии, което забави броенето - те са били аритметични.

"Гласовете са верни, но допускат аритметични грешки,

едно плюс едно го пишат три. И компютърът го връща още един път, някои комисии сме ги връщали по пет-шест пъти", допълва проф. Константинов.

Всичко това забавило обработката в "Арена Армеец". На всичкото отгоре над 10 секционни комисии изобщо не дошли да предадат протоколите и били издирвани довчера.

Коментар: За първи път ли правите избори, хора?

Колкото до искането на печатниците за отлагане на балотажа, защото нямало да смогнат с отпечатването на бюлетините, проф. Михаил Константинов препоръчва: "Да си сядат на задниците и да печатат, това е национална задача, ако ще да не спят, ще се справят."

Той хвали и служителите от "Информационно обслужване", които според него са се справили блестящо с преброяването и нямало никакви възражения срещу тяхната работа. Техниката се мести от "Арена Армеец" в зала 1 на НДК, където Общинската избирателна комисия ще приема протоколите от балотажа.

Виж още: "Безпрецедентна хакерска атака" срещу ЦИК

Резултатите от референдума за електронното гласуване: близо 70% подкрепят, малко над 25% отхвърлят, а недействителните бюлетини са почти 5%.

Източник: БНТ