На петимата мъже е забранено да влизат на територията на Република България в следващите пет години

Петима чужденци каналджии са били експулсирани от България, като им е било отнето правото на пребиваване и им е наложена забрана да влизат на територията на страната за срок от 5 години. 

Председателят на ДАНС е наложил принудителни административни мерки на петима чуждестранни граждани, вследствие на противозаконна дейност. От ДАНС са преценили, че присъствието им в страната представлява заплаха за националната сигурност, съобщиха от спецагенцията. 

Акция срещу каналджийството

На 23 октомври 2015 г. при съвместна мащабна операция на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и МВР, под ръководството и надзора на прокуратурата, насочена към пресичане на незаконно прехвърляне на мигранти през границите на страната, са задържани и петима граждани на държави от Близкия изток, за които е установено, че имат ключова роля в каналджийските мрежи от Турция през България към Западна Европа.

Четирима от тях са се възползвали в предишен период от правото за искане на закрила в България, а петият е получил статут на постоянно пребиваващ чужденец.

Виж още: Бежанци се тъпчат като сардели в леки коли на каналджии (снимки)

Лицата са снабдявали нелегално влизащи в България мигранти с фалшиви документи за самоличност и са организирали незаконен трансфер на парични суми с цел обезпечаване на незаконното прехвърляне на чужденци през границата на страната. Установено е, че единият от задържаните е извършвал и престъпна дейност по разпространение на наркотици и фалшива валута.

Застрашават сигурността на страната

Въз основа на събраните данни е преценено, че посочената дейност и присъствието в България на петте лица застрашава сигурността на страната. 

В тази връзка със заповед на председателя на ДАНС са им наложени принудителни административни мерки "експулсиране", "отнемане правото на пребиваване" и "забрана за влизане в Република България" за срок от пет години по Закона за чужденците в Република България.

Източник: в. "Сега"