В едно кратко текстово съобщение могат да бъдат предадени до 160 символа на латиница и до 70 символа на кирилица

Въпреки че писането на български език с латиница, известно като "шльокавица", се смята за признак на слаба култура, се оказва, че е по-добрият начин за пращане на кратки текстови съобщения - есемеси.

Най-малко шльокавицата е по-изгодна от чистия български език при писане на есемеси. Това стана ясно, след като във "Фейсбук" започна дискусия от потребители на мобилните оператори защо компаниите таксуват на различни цени съобщенията, написани с латински букви и на български език.

Въпросът бе отнесен и до регулатора в сектора - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

"Дължината на кратките текстови съобщения и кодирането на различни езици са определени в международните стандарти. В едно кратко текстово съобщение могат да бъдат предадени до 160 символа на латиница и до 70 символа на кирилица. В този аспект може да се каже, че писането на латиница излиза по-евтино", отговори Веселин Божков, председател на КРС.

Според него не може да става дума за някакво дискриминационно отношение към българите или към гражданите на останалите страни членки на ЕС, в чиито азбуки има повече символи от основната латиница. 

Потребителите трябва да знаят, че съобщение на латиницата се кодира със 7 бита, а на кирилица с 16 бита. 

Когато есемесът има повече от 160 символа за латиница и 70 за кирилица - автоматично започва ново съобщение. Божков добавя, че с 16 бита се кодират и съобщенията на гръцки, както и на азбуки, които имат допълнителни символи на латиница - такъв е случаят в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, прибалтийските държави. 

Източник: economic.bg