Първото "ИТ село" в България кани компютърни специалисти от цялата страна и чужбина да се заселят в него

Село Песочница в община Берковица е първото "ИТ село" в България. То се намира на 4 км встрани от главния път между Берковица и Монтана.

Общината в Берковица иска да реализира идеята на програмиста от Варна Иван Куков за "ИT село", в което да живеят компютърни специалисти, ценящи природата ни, информира Би Ти Ви.

"В Песочница е осигурена оптична интернет-връзка. Там сега живеят само 16 души, но празните къщи са много", отправи поканата кметът на Берковица Димитранка Каменова.

Според нея могат да се заселят 40-50 млади двойки програмисти, които работят за компании от целия свят от домашния си компютър.

За гостите е осигурен нов офис, в който могат да пренощуват и да се хранят 2-3 дни, за да огледат селото и имотите в него и да се насладят на прекрасната му природа в подножието на Стара планина.

"В офиса ще ги посрещне местна жена, която ще ги нагости със селски гозби", обясни кметът.

Освен готови къщи, евентуалните заселници могат да закупят и празни общински парцели, на които да си построят жилища.

Майстор с работилница вече се е заселил в Песочница и ще обслужва имотите, пише "Блиц". Той предлага и малки къщи от дървени панели, които новите жители могат да поръчат веднага на модули - първо спалня и баня, после по желание - кухня, детска, хол и т.н.

За децата на заселниците има осигурен жълт училищен автобус. До Берковица се стига за 10 минути, до Монтана - за 15. Личен лекар поема здравната грижа за селото от кабинет до кметството.

Сдружение "ИТ село" е осигурило доброволци, които ремонтират селската църква.

Първото селско парти е насрочено за 6 септември, когато заселниците ще гледат заедно на огромен екран мача Кобрата - Кличко.

"Хората в селото са много приветливи и не се плашат от новото", обяви кметът на Берковица.