Всички 255 000 вложители в Корпоративна търговска банка с гарантирани депозити могат да получат парите си от днес

Средствата ще се изплащат в девет търговски банки. Част от тях ще изплащат сумите в определени клонове, други ще дадат възможност на клиентите да получат парите си във всеки избран офис, информира БНР.

Разпределението на вложителите става по последната цифра от единния граждански номер за физическите лица и единен идентификационен номер или БУЛСТАТ за фирмите. 

Съвети

От фонда за гарантиране на влоговете и от финансовото министерство призоваха всички вложители да не се редят на опашки още от първия ден, тъй като могат да получат парите си в рамките на следващите пет години и препоръчаха да не се теглят големи суми пари в брой.

Първата банкова операция за гарантираните суми до 100 000 лева ще бъде безплатна. За по-големите суми ще струва 12 лева, обясни пред "Хоризонт" председателят на фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков. 

Ако парите се теглят в брой – теглене на суми до 3000 лева, таксата е 3 лева, след което с нарастване на сумата, таксата нараства.

Указания

Част от обслужващите банки са дали указания, че ако вложителят иска да изтегли по-голяма сума в брой, трябва да си осигури и охрана. 

Министър Владислав Горанов каза: Абсолютно никакъв смисъл няма да ги сложат под дюшеците си, образно казано, една огромна налична сума в брой.

Спестяванията в чуждестранна валута се изплащат в български лева, като се използва курсът, определен от БНБ за 4-ти декември.

Без опашки пред банките

Проверка на "Хоризонт" показва, че банките в столицата, които изплащат влогове на клиентите на Корпоративна търговска банка, са създали добра организация.

Хампарцумян: Парите от "Южен поток" трябваше да запълнят дупката в КТБ

Председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян коментира, че парите по проекта "Южен поток" е трябвало да минат през останалата без лиценз Корпоративна търговска банка (КТБ), за да "запълнят дупката" в нея.

"Южен поток" има висока норма за печалба и част от парите трябваше да минат през КТБ. Това е бил замисълът да се покрие част от прословутата дупка", посочи банкерът в предаването "Здравей, България" на Нова телевизия.

"Наличието на банка като КТБ, изкривяваше пазара. Изкривяваше депозитния пазар, защото даваше прекалено високи лихви. Изкривяваше медийния пазар, защото засмукваше хора в Тв7 с бесни заплати, засмукваше политическия пазар. Правим директна връзка между двете и то дедуктивна. Тук не става въпрос за персонални дрязги между бизнес партньори, а че парите от "Южен поток" просто не дойдоха", заключи той.

"Като банкер не чувствам вина за КТБ. Банката беше като съсед-алкохолик. Съчувстваш му, но какво да се прави", каза Хампарцумян.

Работата на институциите сега е да не позволяват да има нов подобен банков сценарий, смята банкерът.

Хампарцумян отрече и тезата, че банките са пълни с депозити, а кредитирането е слабо. "Да не забравяме, че депозитите са краткосрочни, а кредитите са по 10-20 години", каза Хампарцумян.

По думите му работата на банките е да балансират не само количествата пари, но и авторитета на системата.

"Тенденцията за падането на лихвите е паневропейска. Днес лихвите са по-ниски, отколкото през 2007 и 2008 г.", коментира той.

Банкерът коментира и предложението от изминалото лято за т.нар. "банкова ваканция" с думите - "Това беше като да стреляш с артилерийски снаряди по врабчета".

Всички щяхме да отидем на дъното, а икономиката ни щеше да се върне с 10 години назад, посочи още той.

"Историята за това как се убиват банки с вестници, не е вярна. Убиват се, ако са достатъчно слаби. Не може медията да бъде поставена в ситуацията да бъде регулатор на финансови транзакции", категоричен бе банкерът и призова да вярваме на институциите.