Вицепремиерът Томислав Дончев коментира пък, че нереализацията на проекта "Южен поток" би означавала загуба за България

"България няма да позволи да бъде използвана като разменна монета в отношенията между Русия и Запада". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на своята среща с председателя на Комисията по външни работи на Европейския парламент Елмар Брок.

Борисов в Брюксел

След пристигането на Борисов в Брюксел двамата са се срещнали и са обсъдили обсъдили ситуацията със спирането на проекта "Южен поток", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

България винаги е подкрепяла реализацията на газопровода, но единствено при стриктното спазване на всички изисквания на европейското и на българското законодателство, обяснява Борисов.

"Очаквам европейските лидери да защитават интересите и на България в процеса на разговорите между Русия и Европейския съюз", коментира още Борисов по време на срещата.

Днес Бойко Борисов трябва да се срещне с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. По време на визитата си в Брюксел премиерът ще се срещне и с председателя на ЕНП Жозеф Дол, допълват от пресцентъра на Министерски съвет.

Загуба на "Южен поток" - загуба за България

Междувременно вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев коментира спирането на проекта в сутрешния блок на Би Ти Ви.

"Европейският съюз е страна по договора с Русия или "Газпром", защото министър Стойнев преотстъпва правата на Европейската комисия да преговаря за "Южен поток"", заяви Дончев, допълвайки, че нереализацията на проекта означава загуба за България в различни аспекти.

"Самото строителство би се отразило положително на България. Не искам да правя анализ за сметка на руската страна, но второ трасе на "Син поток" би имало съвсем различни цели. Имаше проблеми в предходните дни относно осигуряването на цялата документация, свързана с проекта и това изцяло беше проблем на министър Петкова. Но вярвам, че това ще се реши до дни. "Кой е спрял проекта" е несериозен въпрос, защото има поредица от писма, както от министър Стойнев, така и от премиера Орешарски", каза още Томислав Дончев.