Вложители в Корпоративна търговска банка ще подадат жалба до Фонда за гарантиране на влоговете заради разпределението на банките, в които ще получават гарантираните депозити

Това съобщи Даниел Божилов от групата КТБAlive, цитиран от БНР. Жалбата ще е насочена към разпределението на клоновата мрежа на две банки - "Уникредит - Булбанк" и СиБанк.

Гарантираните суми ще бъдат изплащани през девет обслужващи банки като повечето от тях са предоставили цялата си клонова мрежа или по-голямата част от нея. 

Също така вложителите смятат, че в първите събота и неделя от началото на изплащането банките трябва да работят извънредно, за да поемат потока от хора. 

Вложителите, чиито ЕГН-та или БУЛСТАТ номера завършват на 5 и 6 трябва да получат гарантираните суми от КТБ в "Уникредит". Тези, при които последната цифра е 8, трябва да се обърнат към СИбанк. 

Според Даниел Божилов обаче, клоновете, определени от банките, са твърде малко.

"Там виждам една злоупотреба с възможностите да участват в изплащането и от "Уникредит" са отпуснати само шест офиса за София. За Плевен например, са дадени офиси, които само юридически лица ще обслужват, за Враца е същото положение и това ще забави и ще натовари изключително много изплащането на депозити от тия две банки, защото и в СИбанк нещата са малко по-добре, но общо взето подобни", обясни Божилов. 

Той е категоричен, че в първите дни ще има опашки пред всички банки, не само пред тези, от чиято организация вложителите са недоволни. Според него банките имат интерес от забавяне на изтеглянето на гарантираните суми. 

Реално те ще разполагат с безплатен ресурс. И колкото по-бавно изплатят влоговете, толкова по-дълго време ще боравят с тоя безплатен ресурс, каза още Божилов. 

От "Уникредит" обясниха за БНР, че в момента работят по разширяване на клоновата мрежа, от която ще изплащат гарантираните суми. 

Също така от банката поясниха, че ако даден вложител има сметка при тях, може да отиде във всеки клон, единствено ако иска да изтегли парите си кеш или да ги премести в друга банка, трябва да отиде в определените за това клонове.