Хората, които прекаляват със сладкото, трябва да се лекуват като хероиновозависимите

Знаете ли кое вещество води до също толкова голямо пристрастяване, колкото хероина? Можете да изброите всички познати видове наркотици, но правилният отговор ще се изплъзва като цяло - захарта. 

Според австралийски учени прекомерното използване на захар води до същата зависимост като тази от кокаина, показва проучване на австралийски учени. В интерес на истината обаче, при множество от днешните храни и напитки концентрацията на захар е доста висока, така че, да, най-вероятно сте захарнозависими.

Ако се замислим, между хероина и захарта съществуват още много прилики. И при двете хората изпитват истинско удоволствие от консумацията. 

Виж още: СЗО призова да намалим употребата на захар

Затова, според учените, хората, които системано прекаляват със сладкото, трябва да се лекуват по същия начин като наркозависимите. 

При изследването учените са установили, че прекомерното използване на захар води до увеличаване на нивото на допамин по същия начин както това става при използващите наркотични вещества, включително и кокаин. 

В крайна сметка обаче дългогодишното използване на захар води до намаляване на нивата на допамин. С други думи, за да избегнат умереното състояние на депресия, хората трябва да използват все повече и повече захар.

Виж още: 20 любопитни факта за захарта

Доказано е, че прекомерното използване на захар води до увеличаване на теглото и на нивата на допамин, който контролира центъра в мозъка за удоволствия, както това става при използването на кокаин, морфин и никотин. 

Прекомерното използване на захар може да доведе и до невротични проблеми, които водят до лошо настроение и слаба мотивация.

Източник: foodcoachnyc.com