Най-значимата изложба от програмата на първото му издание представя документални снимки от цял свят във "Виваком Art Hall" до края на септември

Поредица фотографски изложби с фокус върху чуждестранни звезди и български артисти ще се състоят във "Виваком Art Hall" до края на годината. Началото е с пилотното издание на София фото фест, което се откри в деня на София, 17 септември.

В продължение на седмица, до 24 септември, фестивалът превръща Телефонната палата в основно място за срещи, лекции и представяния на автори, включени в програмата му. Акцент е колективната изложба "Световна документална фотография" (17-28 септември) с творби на Стивън Дюпон, Кен Лайт, Майкъл Акерман, Джефри Уолин, Джеръми Сютън Хибърт и др.

София фото фест се организира от фондация "БГ прес фото" с подкрепата на "Виваком" и Столичната община. Фокусът на първото издание е върху репортажната и документална фотография и затова ключовата изложба в програмата му представя този жанр.

Един от най-интересните имена там е Кен Шлез, чиито творби са излагани в престижни галерии и музеи като "Метрополитън", Бруклинския музей и Художествения институт в Чикаго.

Във фотокнигата си "Невидим град" Кен Шлез е документирал нощния живот в Ню Йорк

Сред 10-те автори в изложбата е и Ед Кийтинг - фотограф на "Ню Йорк таймс" и лауреат на редица награди, сред които "Пулицър 2002" за кадрите му, документирали терористичния атентат на 11 септември.

"Инкогнито" (до 30 септември в галерия "Уникредит студио") показва още работи на чеха Антонин Кратохвил, снимал известни лица от шоубизнеса като Лив Тайлър.

Фотогалерия: Световни документални снимки на София фото фест 2013

На 18 септември, отново във "Виваком Art Hall", е лекцията на Антоан Божинов за биеналето на фотографията "Фодар", а съпътстващата я изложба се открива на 23 септември, от 18 ч. в артгалерията в НДК.

Други изложби, заслужаващи специално внимание, са подредени до 6 октомври в артцентър "Фотосинтезис" (Photosynthesis.bg): "Българска документална фотография - съвременни автори" и "Разпиляната България" - снимки от края на XIX и началото на ХХ век, събирани от битаците и антикварните магазини.

Със собствена експозиция участва и първият изявен български концептуалист Ивайло Стоянов. Работите му в тандем с Велин Петков могат да се видят в галерията на ул. "Париж" 1.

Фестивалът включва още уъркшопи, лекции и семинари с участието на Звездан Манчич, Иво Хаджимишев, Георги Лозанов, Петър Делийски, както и представяне на най-доброто от националните конкурси за фотожурналистика в България, Чехия и Сърбия.