Британският Национален театър отбелязва 50-годишнината си с прожекции на няколко спектакъла в "Синема сити Mall of Sofia" чрез сателитните излъчвания NT Live

Уникалната продукция "50 години на сцената" събира най-добрите британски актьори под режисурата на настоящия директор на театъра Никълъс Хайтнър.

В нея са включени са откъси от незабравими постановки като "Розенкранц и Гилденщерн са мъртви", "Час по история", "Антоний и Клеопатра", "Ангели в Америка", Guys and Dolls, "Боен кон".

Сред звездите в юбилейната вечер са носители на театралните награди "Оливие" и "Тони" като Саймън Ръсел Бийл, Бенедикт Къмбърбач, Франсис де ла Тур, Джуди Денч, Рори Киниър, Ейдриън Лестър, Хелън Мирън, Маги Смит, Ралф Файнс, сър Иън Маккелън.

Още от сцената на "Олд Вик", под ръководството на Лорънс Оливие, до днешната си емблематична сграда в сърцето на Лондон, на южния бряг на Темза, Националният театър е дом на най-изящните театрални таланти на Великобритания и предоставя сцената си за премиери на творби от известни драматурзи като Харолд Пинтър, Питър Шафър, Том Стопард, Алън Бенет и Дейвид Хеър, припомнят от Британския съвет.

У нас представлението е в сряда, 6 ноември, от 19 ч., не на живо, а на запис (поради късния час на излъчване в съботната вечер на 2-ри), и по изключение - без български субтитри.

Виж още: Кенет Брана - от "Макбет" до руски олигарх

Пиесата от Алън Бенет "Изкуството" (The Habit of Art) е следващото заглавие в юбилейния афиш на NT Live - на 4 и 11 декември, от 19 ч.

Спектакълът е на запис, а една от главните роли изпълнява починалият през март на 65-годишна възраст Ричард Грифитс, популярен и като вуйчото на Хари Потър от екранизацията по романите на Дж.К.Роулинг.

Зрителите ще видят това представление точно в сезона, когато се отбелязват 100 години от рождението на британския композитор Бенджамин Бритън (22 ноември 1913-4 декември 1976 г.). В него на сцената се превъплъщава Алекс Дженингс.

В началото на 70-те той пише последната си опера "Смърт във Венеция", за която търси съвета на своя бивш съратник и приятел, поета У. Х. Одън (Грифитс). Въображаемата им среща - първа от четвърт век насам - се наблюдава и дори бива прекъсвана от най-различни хора, между които бъдещия им биограф Хъмфри Карпентър...

Други популярни и от киното актьори играят в "Кориолан". Том Хидълстън изпълнява заглавната роля, а Марк Гатис (Майкрофт Холмс в сериала "Шерлок") е в ролята на Менений. С тяхното участие Шекспировата трагедия, екранизирана неотдавна от Ралф Файнс, е поставена в лондонския театър "Донмар уеърхаус" и се излъчва на живо от 21,45 ч. на 30 януари 2014 г., а на запис - от 19 ч. на 5 февруари.

На 15 и 16 януари пък са повторенията на хитовия "Франкенщайн", поставен от Дани Бойл в два състава - с Джони Лий Милър и Бенедикт Къмбърбач, които си разменят ролите на д-р Франкенщайн и Създанието.