"Майкрософт" съветват потребителите с остарялата версия на операционната система да си купят нов компютър; от БОРИКА успокояват, че риск за банкоматите у нас няма

Техническата помощ за Windows XP вече няма да е налична, вкл. автоматичните актуализации, които подобряват защитата на компютрите с тази операционна система.

Ако продължите да използвате Windows XP след датата 8 април, компютърът ви ще продължи да работи, но може да стане по-уязвим към заплахи за защитата и вируси, предупреждават от "Майкрософт".

От софтуерния гигант допълват, че тъй като все повече хардуерни и софтуерни производители продължават да оптимизират продуктите си за последните версии на Windows, има вероятност все по-голям брой приложения и устройства да не работят с Windows XP.

Вариантите, предложени от "Майкрософт", за да останете защитени след преустановяването на поддръжката, са два:

да надстроите софтуера си до най-новата версия на Windows - 8.1,

като първо проверите дали хардуерът ви отговаря отговаря на системните изисквания. Ако обаче машината ви е твърде стара и няма как да работи с Windows 8.1, може би е време да помислите за закупуването на нов, предлагат от софтуерния гигант и дори предоставят примерни оферти за индивидуални и бизнес потребители, като изтъкват, че днес компютрите струват с 1/3 по-евтино в сравнение с 2002-ра, когато XP беше най-новата и актуална версия на Windows.

20-25% от потребителите на "Уиндоус" са предпочели да останат с XP

въпреки трите нови версии на операционната система, пуснати от "Майкрософт" от 2001-ва насам, сочи статистиката, цитирана от Би Би Си.

Някои правителства вече са договорили удължаване на договорите си за поддръжка на 13-годишния софтуер - във Великобритания например са заделили за това 5,5 млн. лири стерлинги. Сделка за милиони евро е сключило и холандското правителство, тъй като 40 хил. от компютрите на държавните служители все още използват Windows XP.

Според антивирусни компании потребителите на Windows XP стават най-чести мишени на киберпрестъпниците, а оттук нататък атаките към тях ще зачестят.

Дали съществува реална опасност и за банкоматите?

От "БОРИКА - Банксервиз" напомниха, че АТМ терминалите работят в частни, защитени мрежи, които нямат достъп от интернет.

"Операционната система Windows XP, работеща върху тях, е с множество рестрикции и не може да бъде сравнявана с тази, инсталирана на обикновен персонален компютър. Много от банкоматите са защитени и с допълнителен софтуер, който не позволява каквито и да е промени в софтуерните компоненти на АТМ устройството, както и стартирането на неоторизирани приложения.

В допълнение, операционната система на банкомата е с наложени строги политики за сигурност, които са съобразени с добрите практики по информационна сигурност", се казва в съобщението на дружеството, откъдето заключават, че няма непосредствена опасност за банковата система и картодържателите могат да бъдат спокойни, когато използват банкомат.