Сградата, в която се обучаваха учениците от Класическата гимназия по време на ремонта, ще остане като филиал на НГДЕК

Учениците от националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) "Константин Кирил Философ" се връщат в ремонтираната сграда в кв. "Модерно предградие". Това става ясно от заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, в която се нарежда поетапното възобновяване на учебния процес в сградата, намираща се на ул. "Баба" № 16, предаде Би Ти Ви.

"След края на ремонта вече няма никакви пречки нормалният учебен процес да бъде възобновен в най-скоро време в изцяло обновената и реновирана с европейски средства сграда на НГДЕК на ул. „Баба" № 16, която днес предлага и далеч по-добри условия както за учениците от Класическата гимназия, така и за работа на преподавателския състав на елитното училище", пише в съобщението на министерството.

Сградата при Женския пазар остава като филиал на НГДЕК

Доскоро там се извършваха строително-ремонтните дейности с евросредства в размер на 2,116 млн. лева. По това време учениците от НГДЕК временно се обучаваха в бившето 13-то основно училище на ул. "Св. Св. Кирил и Методий" № 63 до Женския пазар в София.

Тази сграда сега ще остане като филиал на Класическата гимназия, като там ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК. Целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски" и от БАН.

С това решение Министерството на културата и класическата гимназия няма да връщат на Бюрксел парите, отпуснати за ремонта преди пет години.

Скандалът около НГДЕК

Докато течеше ремонтът на гимназията, избухна скандал, тъй като ученици, родители и учители не се разбраха къде да се установи училището. Едните смятат, че то трябва да е в центъра на града, защото в крайния квартал е изолирано и деградира. Другите обаче мислят, че Женският пазар е опасно за децата място, а сградата на 13-о училище застрашава живота им.

Заради липсата на решение имаше опасност Министерството на културата да трябва да върне средствата за ремонта на Брюксел, защото според европейските изисквания обектът трябва да се ползва 5 г. по предназначение.