Анализатори очакват това да е годината на независимите продуценти на медийни продукти

И тази година няма да се свършат читателите, предпочитащи истинския вестник. Накъде ще водят глобалните тенденции в медиите тази година? 

Видеото - от YouTube до "Фейсбук", ще властва над всичко, но и за вестниците все още има място под слънцето. 2015-а ще е годината на големите сделки на пазара за медийни продукти. Това са очакванията на анализатори, анкетирани от британския в. "Гардиън" и цитирани от "Сега". 

Виж още: Бум на дигиталната реклама през 2015-а

Златното време за продуцентите на съдържание

В момента сме в златното време за продуцентите на съдържание, казва Лорейн Хегеси, независим консултант на "Ченъл 4". Някои от водещите продуцентски компании бяха изкупени от американски инвеститори. Тази година ще следим дали подобни сделки ще има и в Европа. Британската ВТ например има достатъчно ресурс да изгради голяма продуцентска компания, но все още не знаем дали има и апетита за това.

След като "Либърти глоубъл" и "Дискавъри" купиха най-големия независим продуцент на телевизионно, филмово и дигитално съдържание във Великобритания – All3Media, много оператори започнаха да осъзнават, че днес е стратегически важно да заемат позиции в пазара на съдържание. Затова според Хегеси тази година ще има още големи сделки в тази област. 

Ерата на независимите продуценти

Ерата на гигантските независими продуценти тепърва започва. Големите независими компании изкупиха по-голяма част от по-малките продуценти, затова сега се очаква те да предприемат още по-мащабно окрупняване. Това окрупняване пък на свой ред ще катализира нова вълна малки независими компании, тъй като много сценаристи и режисьори не харесват сложния свят на гигантските корпорации.

Виж още: "Фейсбук" придоби фирма за онлайн видео реклама

Вестник или видео?

По отношение на вестниците очакванията този път са оптимистични. Според Дъглас Маккейб, анализатор от "Ендърс анализис", печатните издания ще продължат да се търсят, а темпото на растеж при дигиталните ще се забави. 

"Видеото беше една от големите теми на 2014 г. Но не смятам, че публиката от само себе си ще тръгне да търси клипове в сайтовете на вестниците. В същото време те имат достатъчно големи редакции, за да смятат, че не могат да говорят пред камера. С други думи, вестникарската индустрия ще трябва да намери начин да прескочи тази пропаст - да постигне най-доброто от два свята, да изработи репутация и на видеофронта. Но тук трябва много внимателно да се обмисли стратегия. Може би досега усилията са били насочени към погрешния жанр или канал", казва Маккейб.

Най-голямото предизвикателство пред пресата ще бъде по отношение на мащабите, смята анализаторът. Колко точно печели един вестник и колко голяма редакция може да си позволи неговият издател? Ще имаме ли същия брой големи издания след 5 до 10 години? Ако не, какво следва да предприемат издателите? 

Според Маккейб печатните медии ще оцелеят, но не в тиражите, с които бяха свикнали в миналото.

Телевизията

В света на големите телевизионни компании с много канали ще наблюдаваме все по-голяма специализация, казва Джон Коен, основател на Tubefilter. Когато тези компании прохождаха преди няколко години, стремежът беше да се акумулират колкото може повече канали, за да се привлече реклама. 

Но тази сфера става все по-софистицирана - новите медийни звезди може да разчитат за повече публика на YouTube, освен да ползват традиционен мениджмънт, а също и холивудски или пък литературен агент, може да работят по отношение на брандирането и лицензирането със съвсем друг екип, обяснява специалистът.

Прогнозата на Коен е, че при видеото YouTube ще останат на водеща позиция, но артистите ще разполагат с все по-голяма палитра от медии за своите изяви, а и навлизането на Vessel и "Фейсбук" на този пазар няма да мине без трусове. 

Виж още: Мобилната реклама продължава настъплението си

YouTube

Според него сега е идеалният момент да станеш голяма звезда в YouTube. И все по-често ще гледаме тези звезди в произведени от тях филми, които се продават онлайн.

Видео: Героите на YouTube през 2014 г.

Някои от тях вече продават стотици хиляди копия чрез iTunes, а един такъв филм - "Изгонена" със звездата на Vine Камерън Далас, стигна номер 1 в iTunes, като в продължение на два дни изпреварваше "Пазители на галактиката".

Списанията

За списанията също предстои интересна година, смята Дейвид Хепуърт, редакционен директор на "Дивелопмънт хел". Много списания ще продължават да хвърлят усилия в несвойствени посоки. 

Ще насочват все по-голяма аудитория към сайтовете си, като акцентът тук ще продължи да бъде не най-новият брой, а естеството на читателите. Никой няма да има големи очаквания за таблетните им формати, защото издателите установиха, че те струват много, а не привличат достатъчно реклама.

Виж още: Видео маркетингът - новият цар в Мрежата

Рекламата

И като стана дума за реклама - и при нея доминираща ще е ролята на видеото. От всички форми на дигитална реклама видеото ще продължи да расте най-бързо, смята Дейвид Халермън, главен анализатор в eMarketer. 

Той обаче бърза да уточни, че в същото време, поне в САЩ, телевизията все още получава много повече нови приходи от видеото в интернет. С други думи, тв рекламата ще си остане водеща, макар че дигиталното видео все по-често ще я допълва. Двете все по-често се интегрират, макар че все още липсват технологии за проследяване на зрителите по всички екрани. 

А точно тук е заровен Свещеният граал на рекламата - как да се намери начин тя да следва телевизионния продукт по всички медии, в които той се гледа. 

Пресата продължава да губи рекламодатели, а в интернет парите се прехвърлят от банерите към дигиталното видео, казва Халермън.

Къде ще е радиото? Според Мат Дийгън, творчески директор на компанията за консултантски услуги "Фолдър медия", интернет радиото ще продължи и тази година своя възход, макар и темповете му да не са забележителни.

Виж още: Защо рекламодателите се пренасочват от телевизията към онлайн видеото?