Най-голямата социална мрежа в света купи американския технологичен стартъп LiveRail.

Той помага на рекламодатели да поставят по-таргетирани реклами във видеоклипове в уебсайтовете си и в приложения, посочва Би Би Си, цитирана от "Мениджър Нюз".

Освен това LiveRail разполага с платформа за наддаване в реално време за маркетолози, желаещи да слагат реклами в онлайн видео. Компанията твърди, че доставя 7 милиарда видео реклами месечно.

Финансовите параметри на сделката не са официално обявени. Източници на американските медии твърдят, че "Фейсбук" е платил между 400 и 500 милиона долара за LiveRail.

Виж още: Най-добрите видеореклами за 2013 г.

Маркетинг секторът с онлайн видео и мобилна реклама расте стремглаво в последните години. Смята се, че той ще бъде все по-голяма част от бюджетите за маркетинг в медиите на рекламодателите, въпреки че засега най-големи суми продължават да се харчат за реклама в телевизията.

"По-точните реклами ще бъдат по-интересни и ангажиращи за хората, гледащи онлайн видео, както и по-ефективни за маркетинга", коментира в публикация в блога на "Фейсбук" Браян Боланд, вицепрезидент рекламни продукти.

Виж още: Видео маркетингът - новият цар в Мрежата

"Медиите също ще спечелят от това, защото по-точните за аудиторията реклами ще им помогнат да извличат максималното от всяка възможност, което имат да показват реклама", допълва Боланд.

Изследвания предвиждат, че приходите от онлайн видео реклама ще достигнат 6 млрд. долара в САЩ през 2014 г. Ето защо нарастващ брой технологични компании, особено социалните платформи като "Фейсбук" и "Туитър", търсят начини да привличат повече рекламодатели и да се впишат в тенденцията.

Виж още: Мобилната реклама продължава настъплението си