Глобалният онлайн видео пазар в момента отчита експлозивен ръст. От eMarketer наскоро прогнозираха, че рекламните разходи за онлайн видео ще надхвърлят тези за телевизия още през 2018 г.

Глобалната медийна мрежа Omnicom Group, която контролира над 50 млрд. долара рекламни разходи годишно за клиенти като "Епъл", "Старбъкс" и "Пепси", съветва клиентите си да пренасочват до 25% от рекламните си бюджети за телевизия към онлайн видеа, пише Profit.bg. 

Видеото ще изяде телевизията

Този ход е признание, че традиционните рекламни бюджети за телевизия са подложени на директна атака от страна на онлайн медиите. Преди време от рекламния бизнес твърдяха, че онлайн видеото ще расте заедно с традиционната телевизия. Сега изглежда, че дигиталното видео изяжда част от парите за телевизия. 

Виж още: Видео маркетингът - новият цар в Мрежата

Защо онлайн видеото е по-ефективно?

В интервю за "Уолстрийт джърнъл" главният изпълнителен директор на Omnicom Media Group Дарил Сим обяснява, че онлайн видеото е толкова атрактивно предложение, защото предлага по-големи възможности клиентите да проследят ефекта от тяхната реклама в сравнение с традиционните рекламни канали, както и че прегледа по-голяма гъвкавост относно това къде и кога да бъдат излъчени техните реклами. 

"Тези пари ще трябва да бъдат отрязани от обикновената телевизия. "Тези рекламни бюджети идват отнякъде. Те не съществуват просто така. Те не идват от бездната. Те идват от общия медиен бюджет," казва той. 

Експлозивен ръст

Гигантът в сферата на хранителните продукти Mondelez, известна преди това като Kraft, подписа голяма рекламна сделка с "Гугъл", според която ще похарчи милиони долари за рекламни онлайн видеа в следващите няколко години. 

От Mondelez обявиха по-рано през годината, че планират да заделят половината от рекламния си бюджет в дигитална реклама до 2016 г., тъй като по техни данни тя им носи два пъти по-голяма възвращаемост в сравнение с традиционната реклама в телевизията.

Виж още: "Фейсбук" придоби фирма за онлайн видео реклама