Черна гора, Исландия, Албания, Лихтенщайн, Норвегия и Украйна се присъединяват към икономическите санкции срещу Руската федерация

След като на 12 септември Европейският съюз публикува черен списък на руските компании, попадащи под ограниченията за търговия, сега кандидатите за членство в ЕС Черна гора, Исландия и Албания, а също и Лихтенщайн, Норвегия, която е член на Европейската икономическа зона, и Украйна се присъединиха към последния пакет санкции на срещу Русия, пише UReport.

Санкциите засягат нефтодобивния сектор и военно-отбранителния. В списъка попадат също така и пет руски банки – Сбербанк, ВТБ, Газпромбанк, Внешекономбанк и Росселхозбанк. 

Това означава, че Банки и компании от ЕС не могат да им предоставят кредити, а също така да извършват операции като емитиране на нови облигации и други ценни книжа, чийто срок на обращение е по-голям от 30 дни. В предишния пакет санкции се предвиждаше ограничение за операции с ценни книжа, чийто падеж е по-голям от 90 дни.

Виж още: Медведев: Затопляне на отношенията между Русия и САЩ няма да има

Санкциите на Русия бяха наложени от Запада заради анексията на Крим и кризата в Източна Украйна.

От 17 март насам ЕС е приел девет пакета санкции срещу Русия. Персоналните засегнаха 119 физически и 23 юридически лица. Освен това бяха въведени ограничителни мерки по отношение на руския енергиен, финансов и отбранителен сектор.