Целта е младежите да се превъзпитат и да пренасочат уменията си към законни занимания

С развиването на технологиите се развива и киберпрестъпността. Хакерството е често пъти е доходоносен, макар и криминален бизнес - и мнозина се увличат до тръгнат по точно тази пътека. Сред тях мнозина са младежи, които в един момент биват залавяни. 

Именно спрямо такива подрастващи е насочена специална пилотна програма на британското правителство за рехабилитация на непълнолетни хакери. Това е първият специализиран лагер за "киберрехабилитация" на подрастващи онлайн престъпници и той вече работи, съобщава "Интернешънъл бизнес таймс". 

Целта на тази институция е чрез специализирани обучения младежите да бъдат мотивирани да пренасочат своите сили и умения в позитивни занимания, пояснява изданието.

В програмата на лагера, устроен в Бристол, има включени лекции от експерти в областта на компютърната безопасност и специалисти по кариерно ориентиране.

Към момента седем от участниците в пилотната програма са с предявени обвинения в кибератаки срещу уебсайтове чрез използване на инструменти, забранени от британското законодателство. 

Ако програмата се окаже успешна, подобни лагери ще бъдат разкрити в цялата страна.

Източник: "Интернешънъл бизнес таймс"