Депутатите приеха промени в Кодекса на труда, които засягат и отпуските

Народното събрание одобри еднодневните трудови договори с промени на второ четене в Кодекса на труда след разгорещени дебати.

Решението беше прието със 118 гласа "за" и само 15 "против". Срещу предложението се обявиха от БСП - според тях така ще се експлоатират работниците и служителите, които оставали незащитени.

Тези договори ще могат да се сключват до 90 дни в годината и ще се ползват главно в земеделието и при сезонната заетост. Те обаче не се зачитат за трудов стаж.

Според Михаил Миков (БСП - лява България) това обаче обърква основни принципи на трудовото право и противоречи на международни конвенции. 

Дайте шанс да видим дали ще работи в земеделието, призова Владислав Николов от ГЕРБ, а съпартийката му Светлана Ангелова отбеляза, че много хора в селското стопанство сега работят без никакъв договор и именно това е начинът те да бъдат узаконени.

Трогателно е експерименталното ви любопитство спрямо трудовото законодателство, репликира соцлидерът.

Още от дебатите

"Това не е никакъв трудов договор. От него не произтичат никакви последици. Не може да има трудов договор за един ден. Това е абсурд. Неслучайно от него не са предвидени никакви социално-осигурителни последици. Това е обикновен граждански договор, който го съкращава лековато на трудов договор. Това е някакъв правен абсурд", възмути се Михаил Миков.

Според него няма никаква пречка да се сключва граждански договор за такъв тип краткотрайни отношения по полагане на труд - още повече че няма и последицата социално осигуряване."

Според депутатите от ГЕРБ промените ще работят и в полза на работодателите, и на работниците:

"Работодателят земеделец отива в Инспекцията по труда и плаща авансово осигуровките на тези договори едностранни. Той купува пет, 10, 100 договора за по един ден. Това е един нов модел, който се опитваме да видим дали ще работи", заяви Владислав Николов

"Те ще бъдат осигурени предварително за фонд "Пенсии", фонд "Трудова злополука" и професионална болест. Тези хора ще бъдат узаконени. Те няма да работят в сивата икономика", каза Светлана Ангелова.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт също отправи критики: "Над 90% от този трудов договор няма белезите и елементите вече на трудов договор. Той става нещо между граждански договор и трудов договор. Вместо да се постигне този положителен ефект, ще има точно отрицателен ефект."

Колегата му Валери Симеонов подкрепи самата промяна: "Най-сетне сме свидетели на нещо, което взема страната и на работодателите. Аз като работодател, ако имам нужда от работа, която да се свърши за два дена, защо трябва да се ангажирам с изплащането на съответните осигуровки за пет дена и да наемам, да сключвам договор за пет дена. "

Хората, които работят в селското стопанство, също ще са по-защитени сега с този текст, заяви и вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, като уточни:

"Дали тогава, когато се наемат хора, които са на социални помощи и не сключват договори, за да не си загубят социалните помощи, това е по-малка експлоатация. Държавата има ли интерес - да, има, защото по тези договори предварително се плащат всички осигуровки. Работещият има ли интерес - има, разбира се. Той е осигурен, за пенсия му се брои, има осигурителен стаж."

Депутатите приеха още, че отпуските вече ще могат да се използват и през следващата календарна година, но само шест месеца след края на годината, за която са били предвидени. Те ще се погасяват по давност, както и досега - две години след годината, за която са се полагали.

Виж още: Как тръгна идеята за еднодневните трудови договори

Източник: Би Ти Ви; БНР