Те ще представляват система за почасово заплащане

Държавата ще продава на работодатели кочани с трудови договори с продължителност един ден. Новата система ще бъде приложена първо за земеделските работници, като в момента текат последни договорки между вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и земеделската министърка Десислава Танева, пише в. "24 часа".

В най-кратки срокове

Целта е новите договори да влязат в употреба още от следващия месец за брането на черешите, обясниха експерти от социалното ведомство, които работят по промените. За да влезе системата в сила, ще са необходими промени в Кодекса на труда, които трябва да бъдат представени до края на тази седмица.

Идеята е работодателите в селското стопанство да купуват кочаните с трудови договори от държавата. Те ще струват колкото е стойността на данъка и осигуровките, които ще се дължат за земеделския работник. Възможно е всеки договор от кочана да е за твърда сума, като работодателите ще откъсват толкова квитанции, колкото покриват надницата на работника.

От социалното министерство обясняват, че кочаните с договори всъщност ще представляват система за почасово заплащане в селското стопанство. Идеята не е нова, като министър Калфин я лансира още при встъпването си на поста в края на миналата година.

Облекчаване на работодателите

Тези кочаните с дневни трудови договори целят да се улеснят работодателите, които в различни етапи от земеделската работа имат нужда от различна по брой и специализация работна ръка. Същевременно с купуването на кочаните фирмите в земеделието ще са изрядни към работниците и бюджета.

Все още се работи по системата за обратно отчитане на дневните договори, така че да е ясно платените при закупуването на кочана осигуровки за колко хора точно са разпределени.

Дневните трудови договори трябва да станат и основа на ваучерите за почасово наемане на домашни помощници, гледачки на бебета и възрастни хора и майстори за дребни ремонти, които планира да въведе вицепремиерът Калфин.

Източник: в. "24 часа"