Той е изключителна личност не само в киното и в театъра, а и като дух пазител на същината на нацията, коментира премиерът Бойко Борисов, който връчи отличието на актьора с церемония в Министерския съвет

Васил Михайлов, който тази пролет отпразнува 80-годишнината си, е новият носител на държавната награда "Паисий Хилендарски". Ежегодното отличие беше връчено от премиера Бойко Борисов на церемония в Министерския съвет.

Най-много ме радва това, че сте ме сложили в отбора на най-добрите майстори в изкуството и културата, коментира актьорът от Военния театър.

Първият й носител е писателката проф. Вера Мутафчиева, а през годините наградата са получавали акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, кинорежисьорът проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, проф. Богомил Райнов, Валери Петров, Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, киносценаристът Христо Ганев, чл.-кор. проф. Елка Бакалова, Анжел Вагенщайн, акад. Антон Дончев, акад. Васил Казанджиев, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.

Миналата година лауреат на наградата "Паисий Хилендарски" стана писателят Владимир Зарев, по чийто роман "Разруха" е заснет филмът на Петър Попзлатев "Времето е наше", който на 15 ноември, четвъртък, открива Киномания 2018 в зала 1 на НДК.

"С гордост и радост съм тук. Не мога да скрия, един министър на културата може би не трябва да говори така и да сочи кумирите си - Васил Михайлов е любимият ми артист, изключителна личност. Не само на сцената, в киното и телевизията, а и като дух - пазител на същината на нацията. Поклон и поздравления", каза министърът на културата Боил Банов.

Борисов също коментира, че тази година връчва наградата на един от любимите си артисти, а във "Фейсбук" коментира: "Той е изключителна личност не само в киното и в театъра, а и като дух пазител на същината на нацията." По думите му възходяшата тенденция се запазва и тази година в бюджета за култура са предвидени 20 млн. лв. повече.

Васил Михайлов е роден на 6 април 1938 г. в гр. Стара Загора. През 1964 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Желчо Мандаджиев. Започва работа в театъра в Хасково, на който е директор през 1965-66 г. е и директор.

През 1967 г. се присъединява към трупата на театъра "Българска армия". Член е на Съюза на българските филмови дейци (СБФД), а от 1982 до 1989 г. е зам.-председател на Съюза на артистите в България. През 1990 г. става депутат във Великото народно събрание.

От Министерството на културата припомнят, че е спечелил публиката завинаги с емблематични си роли на екрана като сериала "Капитан Петко войвода" и историческите епоси "Хан Аспарух" и "Време разделно". 

Васил Михайлов обаче има и множество силни превъплъщения на театралната сцена - в пиеси като "Боян Магесникът" и "Съд на честта".

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена през 2000 г. Присъжда се на български творци и изпълнители на произведения, свързани с българската история и традиции. Комисия, определена от министъра на културата, предлага носителя на наградата, а отличието връчва министър-председателят. 

Източник: Министерство на културата