Комисията е готова да отмени изцяло мониторинга от догодина

Европейската комисия (ЕК) частично прекратява наблюдението над България и е готова да го отмени изцяло от ноември 2019. Tова се казва в последния редовен доклад, изготвен от екипа на Жан-Клод Юнкер, за напредъка на страната ни и Румъния по механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

Tри от шестте области за наблюдение над България отпадат. Това са показателите за независимост на съдебната власт, нормативна уредба и борба с организираната престъпност. Ще продължи обаче мониторингът в ключови сфери, уточнява Нова телевизия.

В доклада се препоръчва да продължи съдебната реформа с цел нарастване на професионализма, отчетността и ефективността. Страната ни трябва да докаже, че у нас се извършват професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция по високите етажи на властта. Нужно е да се вземат по-нататъшни мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

Документът разглежда изпълнението на поетите от нашата страна ангажименти по отношение на съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност. В доклада се разглежда напредъкът по изпълнението на 17-те препоръки, отправени преди година, и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на нашата страна в изпълнението на тези препоръки, се посочва в съобщението от Брюксел. 

Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна посока, България ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и оставащите показатели. Това ще даде възможност наблюдението над България да приключи преди края на мандата на настоящата комисия.

Зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че София продължава да отбелязва траен напредък в изпълнението на окончателните препоръки:

"В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017.Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна посока и напредъкът се запазят трайно и необратимо, наблюдението за България може да бъде приключено преди края на мандата на настоящата ЕК." 

България трябва да продължи да постига редовно конкретни резултати, за да консолидира отбелязания напредък. Тази положителна тенденция трябва да бъде запазена в рамките на механизма за сътрудничество и проверка и ще се нуждае от продължаващо наблюдение от страна на българските органи след приключването на МСП.

Докладването по прозрачен начин от страна на българските органи, гражданският и общественият контрол ще играят важна роля при преминаването на мониторинга на вътрешно национално равнище, както и за осигуряване на необходимите гаранции, че ще продължи да се следва пътят на напредък и реформи.

Отбелязва се значително влошаване на медийната среда в България през последните години, което изправя обществеността пред опасност от ограничаване на достъпа до информация и може да има отрицателно въздействие върху съдебната независимост при наличие на лични нападки срещу съдии в някои медии.

В по-общ план способността на медиите и гражданското общество да изискват отчетност от властимащите в плуралистична среда, без да се оказва натиск, е важна част от основата за продължаване на реформите, обхванати от досегашния механизъм, както и за по-доброто управление, се казва още в доклада.

За част от евродепутатите това е най-положителният доклад за България. "Определено му се вижда краят и той е много конкретен. Следващият доклад, през ноември 2019, ще бъде последният за България", категорична бе евродепутатката от ГЕРБ Ева Майдел.

ЕК казва, че реформите са в правилната посока, но се изисква устойчивост и необратимост на процеса, обясни евродепутатът от ДПС Орхан Кючук.

"Оценката по доклада е ясна - няма наказуемост в България. Имаме законодателна рамка, но тя трябва да бъде изпълнена със съдържание", отбеляза обаче евродепутатът от БСП Момчил Неков.

Докладът на ЕК отразява обективно стремежа на всички институции за реформа в съдебната система, заяви от своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на брифинг в Министерския съвет. 

Въпреки че Румъния поема европредседателството след два месеца, наблюдението над северната ни съседка продължава. Европейският парламент междувременно прие резолюция, с която настоява Букурещ да гарантира върховенството на закона.

С огромно мнозинство евродепутатите осъждат насилствените действия на полицията срещу антиправителствени демонстранти в Букурещ през август, когато пострадаха стотици граждани.

На румънските власти се препоръчва да засилят борбата срещу корупцията в държавната администрация.

Наскоро ЕК предупреди Букурещ, че заради липсата на категоричност в борбата с корупцията механизмът за наблюдение няма да бъде прекратен, а Франс Тимерманс се закани, че ЕК "не би се поколебала да предприеме съответните действия срещу страната, в рамките на механизма, или по друг начин".

Източник: Нова телевизия