У нас досега са регистрирани само два случая на неразрешени съставки

ГМО храните са една от темите, които у нас винаги предизвикват вълнение. Но къде в България ГМО съставки се откриват най-често? Според Агенцията по безопасност на храните най-много генетично модифицирани организми се срещат в соеви и царевични продукти. Всички видове са разрешени в рамките на ЕС и в допустимото количество. 

Изключение правят два случая. Единият са детски храни, в които изобщо е забранено да бъдат влагани ГМО съставки, а другият е соево зърно, внос от Украйна.

При случая с детските храни става въпрос за адаптирано мляко, което е спряно и унищожено. Било е внос от Германия, обяви Камен Николов от Агенцията по безопасност на храните в рубриката "Чети етикета" по Би Ти Ви.

По случая със соята от Украйна с 1000 лева глоба е наказан производителят, тъй като случаят се е гледал при старите законови мерки. Сега новият закон предвижда 10-кратно увеличение на санкцията.

Ивайло Попов от Екологично сдружение "За Земята” коментира, че Агенцията по безопасност на храните до 2013 г. не е откривала ГМО, такива са открити през 2014 и 2015 г.

Какво е обаче е ГМО?

Генетично модифициран организъм е организъм, чийто гени са умишлено променени от човека. Модификациите, който най-често се използват, са 3 групи:

- промяна на активността на естествените гени;
- към организма се добавят допълнително копия на негови гени;
- към организма се въвеждат гени от друг вид - това е най-отхвърленият вид модификация!

В част от колбасите, шоколадите и десертите се влага соя или соев лецитин, който може да има остатъци от ГМО. Царевицата за пуканки също може да е модифицирана. 

В нередки случаи тя е внос именно от САЩ, където ГМО пазарът е много по-отворен. В готовите храни обаче замърсяванията се хващат много по-трудно, казват от лабораторията на Столичната здравна инспекция.

Източник: Би Ти Ви