Bozko и Nasimo от Urban Creatures вдъхват живот на стари панелки в столичния квартал Хаджи Димитър

Едно от най-досадните неща в градската среда на София са панелките. Сиви, невзрачни, събрали семействата от средните и долни класи на града, панелките са не кой знае колко носталгичен спомен за соца и пропагандираната през това време еднаквост и посредственост. Поне докато някоя такава панелка не бъде променена и украсена.

Именно това правят и Bozko и Nasimo от Urban Creatures в столичния квартал Хаджи Димитър. 20 дни, изложени на вятър, студ, оскъдно слънце и мирис на боя, те създават истинско изкуство, което не просто разбива сивите стереотипи за панелен квартал, но и прави мястото забележително.

Виж още: Светлина озарява тунелите

"Щастливи сме да представим тези две стени, в които вложихме сърцата и душите си. Благодарим на София и на всички наши приятели и съмишленици за подкрепата, както и на хората, с които ежедневно общуваме покрай стените и които ни дават сили да продължаваме", споделят двамата автори. 

Зад творбите стоят множество срещи със случайни минувачи, още повече чайове, предизвикателства и известна доза изненади. А крайният резултат си заслужава. Защото кварталите на София са много повече от сиви панелки. А пък на самите панелки можем спокойно вече да гледаме като на платна за изкуство. 

Виж още: "Хвърчащите хора" в памет на Валери Петров

Nasimo v protses na rabota

Izkustvo varhu panelkite

Izkustvo varhu panelkite nasimo