Кои са електроуредите с дългогодишна история и как са се усъвършенствали през годините

В ежедневието си използваме множество електроуреди, но рядко се замисляме за историята, която седи зад тях и развитието им през годините. Вижте как са се усъвършенствали някои от най-ценните помощници в дома и каква е ролята на компаниите в създаването на иновациите, променили живота ни.

За начало ще започнем с кухнята - мястото, където жените в миналото са прекарвали часове наред. 

Хладилникът

Хладилникът например е един от най-старите електроуреди, като идеята за неговото създаване датира още от далечната 1755 г. 

Първият хладилник за домашна употреба е факт през 1913 г. и бързо се превръща в незаменимо удобство. През годините хладилникът променя както своята форма, така и функционалността си. Днес можем да намерим уреда в различни цветове и големини, пълен с множество функции, които улесняват нашето ежедневие и ни пестят време и пари.

Кухненският робот

Друг любим уред на домакините е кухненският робот, който идва на помощ в много ситуации. Първият уред за кухнята е въведен пред 1940 г. от Electrolux. Втората световна война прави работата на фабриките трудна, затова през този период шведската компания стартира производство на въздушни филтри за военни цели. С същото време обаче работи и в помощ на домакинствата и въвежда кухненския "асистент". С уреда вървяла дори специална колекция от "рецепти против депресия" поради военния период. 

През годините уредът се е усъвършенствал многократно както на външен вид, така и по функционалност. Днес кухненският помощник присъства в почти всяко домакинство.

Прахосмукачката

Несъмнено прахосмукачката е най-популярният уред за грижа за чистотата и уюта в дома. Съвременната електрическа прахосмукачка датира от 1901 г., а в България първите уреди за почистване се появяват преди 60-те години на XX век, като идват предимно от западните производители, сред които и Electrolux. През годините марката е развила функциите на уреда и се е погрижила да осигури на потребителите разнообразни дизайнерски решения, които да паснат на вкуса и изискванията на всеки.

В началото на 50-те години Electrolux представя и първата си перална машина за дома.