Музиката може да има силна физическа реакция върху слушащите я

Музиката влияе много на ежедневието ни и на възприятията ни за света. Според някои учени даже, тя може да предскаже черти от характера ни. Всички сме имали онези моменти, при които може дори да пуснем сълза, слушайки някоя песен. Обаче това не е единствената физическа реакция, която музиката може да предизвика у нас.

Музиката като оргазъм

Според изследователи от университета в Мидълтайн, Кънектикът, определени мелодии могат да предизвикат у нас и физически реакции, сравними с оргазъм, пише "Дейли мейл".

80% са слушателите, взели участие в тяхното проучване, са показали признаци, че е възможно музиката да породи физическа реакция - включително чувство тръпки по техните гръбнака, смях, сълзи и буца в гърлото им. При някои от тях получената наслада се доближава до удоволствието от оргазма.

Чувството, познато като "кожен оргазъм" произвежда изключително силно усещане за наслада, което може да бъде почувствано по цялото тяло - настръхване на кожата, потене, оживление.

Виж още: Какво говорят музикалните ти предпочитания за самия теб

Изследователите са достигнали до извода, че музиката има подобно въздействие върху хората. 

В друго изследване пък учени са установили, че от слушателите, които реагират физически на мелодиите, 24% се просълзяват, 10% имат тръпки, а на 5% кожата им настръхва.

Кои песни въздействат най-силно

Според изследването на екипа от Мидълтайн най-силно въздействие върху слушателите са имали Концерт за пиано №2 на Рахманинов, песента Someone Like You на Адел, Hallelujah на Ленард Коен, Токата във фа мажор от Бах и My Heart Will Go On на Селин Дион.

Обяснението на учените е, че въздействието на музиката върху нашия организъм се дължи на хормона допамин. От музикална гледна точка най-пристрастяващи се оказали пасажите, които съдържали неочаквани хармонии, низходящи акорди и скокове в динамиката.

Източник: "Дейли мейл"