Страница във "Фейсбук" обединява родителите, които искат нормална градска среда за себе си и за децата си

Спомняте ли си как преди години дупките по улиците бяха толкова огромни, че шофирането се превръщаше в сложна дейност, изискваща умения на професионален пилот. Сега си представете, че голяма част от родителите в София са изправени пред същия проблем, когато трябва да излязат с детските си колички. 

А, когато се стигне до пътуване с градски транспорт, картинката придобива дори още по-мрачни краски. 

Срещу това се борят и хората, стоящи зад фейсбук страницата "Път за бебешки колички в София"

Разбити тротоари, хлътнали шахти, непреодолими бордюри - капаните на европейска София

"Тази страница има за цел да върне на дневен ред катастрофалното състояние на столичните тротоари и невъзможността на младите майки и бащи да се придвижват свободно и безпрепятствено в столицата. Разбитите павета, хлътналите шахти, купчините камъни, високите, почти непреодолими бордюри и липсата на адекватна система за ползване на подлезите са само част от предизвикателствата към родителите, които ежедневно търсят достъп до паркове, градини, магазини, работа или градски транспорт", пишат администраторите на страницята. 

Желанието им е да се намери решение на проблема, а тротоарите в София да бъдат ремонтирани, като така се създаде свободна и достъпна градска среда. 

Виж още: Град(ин)ският кошмар

Gradski prepyatstviya za horata s bebeshki kolichki

Въпреки ремонтите пешеходната инфраструктура в столица в Европейския съюз продължава да прави отглеждането на дете трудно, вместо да го улеснява, констатират родителите. Неглижирането на този проблем носи всекидневна вреда за децата и за родителите. Затова те искат ясен ангажимент от страна на администрацията на града за решаването на проблема, който да е обвързан с конкретни срокове и конкретни улици и квартали.

Трябват конкретни срокове за конкретни ремонти

"Лошият опит показва, че общите ангажименти не водят до конкретен резултат. Достъпна градска среда се полага по право. Това е и причината да инициираме група за публично разясняване на гражданите как и къде да подават сигнали при съществуващи нарушения. Ползите за майките с бебешки колички в бъдеще ще се отразят и на други сериозно пострадали от инфраструктурата групи, като хора с физически увреждания или такива в напреднала възраст", обясняват създателите на страницата.

Виж още: 20 изнервящи неща в града, през които всички сме минали

В "Път за бебешки колички в София" всеки може да публикува снимки и клипове, както и разкази на очевидци за перипетиите, пред които са поставени родителите с малки деца в София.

Източник: Bulevard.bg/"Път за бебешки колички в София"