В обръщението си към парламента президентът застана твърдо зад съдебната реформа

Референдумът за изборното законодателство е толкова важен, колкото и съдебната реформа. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в днешното си обръщание към към народните представители, преди да гласуват дали да се проведе референдум заедно с местния вот през октомври.

Държавният глава предложи държавата да се допита до народа по следните въпроси:
- "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"; 
- "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?"; 
- "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?".

По думите му ще бъде голяма крачка за държавата и обществото, ако намеренията за реформи, декларирани от управляващото мнозинство, се превърнат в конкретни резултати. Според него първите стъпки в тази посока са налице.

Държавният глава припомни част от думите си преди 9 месеца като поздрави депутатите за за постигнатото по-високо ниво на стабилност на държавата, амбицията за реформи, постигнатото съгласие за промяна на Конституцията.

В речта си президентът открои първият въпрос - "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?"

"Изглежда безспорно, че българските граждани наред с партийните листи, трябва да имат възможност да гласуват за личности. Уверен съм, че при правилна организация и принципен подход, може да се възползваме от най-доброто. Изрично подчертавам, основополагащата основа на париите. С въвеждането на мажоритарната система ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности", коментира държавният глава.

Виж още: Най-големият риск от референдума е да се разочароваме

"Декларирах своята готовност да доразвием или конкретизираме този въпрос. Няма общо мнение коя част от народните представители да се избират мажоритарно. Не е редно и президента да даде числово изражение на мажоритарността", каза още Плевнелиев.

Президентът застана и зад реформата в съдебната система

"Силно подкрепям провеждането на дълбока и всеобхватна реформа в съдебната система и провеждане на референдум. Това може да стане само с волята и подкрепата на народа. Референдумът е толкова важен, колкото съдебната реформа. Вярвам, че дебатите, които предстои да проведете и решението, което ще вземете, са от ключово решение", заяви Плевнелиев.

По думите му постигането на решителен и устойчив напредък в българското правораздаване и изборен процес може да стане само с волята и подкрепата на народа.

"Затова инициирах повторно този референдум, той е точно толкова важен за бъдещето на България, колкото и съдебната реформа", заяви Плевнелиев. 

Виж още: ДПС иска референдумът да е за 100% мажоритарен вот

"Вярвам, че дебатите, които предстои да проведете и решението, което ще гласувате днес, са от ключово значение за развитието на демокрацията и политическата система в страната", допълни той.

Ако реформите станат факт, това ще е голяма крачка за държавата и обществото 

"Ако декларираните намерения за всеобхватни реформи в българското правосъдие, здравеопазване, образование, пенсионна система, енергетика, сектор "Сигурност" се превърнат в конкретни резултати, това ще бъде голяма крачка напред за държавата и обществото, с дълготраен и силно позитивен ефект във вътрешен и международен план, отбеляза той и допълни, че първите стъпки и смислени действия са налице.

Виж още: НС свали прага за свикване на референдум на 400 хил. подписа

"43-то Народно събрание вече на няколко пъти показа, че може да трансформира партийното многообразие в режим на консенсус. Днес е важно да вземете решение, което да позволи провеждането на допитването. Всеки, който е привърженик, да подкрепи по принцип идеята за референдум по тази тема", каза още Росен Плевнелиев.

Източник: Агенция "Фокус"