Промени в прага за валидност на народните допитвания обаче няма

НС свали прага за свикване на референдум от 500 хил. на 400 хил. подписа. Прагът за валидност на референдумите все още обаче остава същият. Това бяха част от приетите днес промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, по-известен като Закон за референдумите.

АБВ предложиха да бъде намален с още прага за свикване на референдум - над 300 хил. подписа. От Патриотичния фронт пък предложиха 350 хил. подписа да е границата.

ДПС иска вдигане на броя подписи за референдум

На коренно противоположното мнение пък бяха от ДПС, като те дори настояваха прагът да бъде вдигнат до 800 хил. подписа.

Депутатът Хамид Хамид посочи, че всички предложения за намаляване на прага за свикване на референдум са чисто популистки и създават сериозни предпоставки много малка част от българското общество да манипулира голямата.

"През изминалите месеци се наслушахме на тезата колко голяма представителност трябва да има в обществото. Вносителите на референдума предлагат задължително гласуване с мотивите, че обществено-политическият живот се нуждае от по-голяма представителност. Как постигаме по-голяма представителност като намалим подписите?", коментира Хамид.

Референдум и местни избори ще могат да се провеждат на една и съща дата, приеха също така депутатите по време на второто гласува на промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предложението бе прието с 88 гласа "за", 12 "против" и 11 "въздържали се".

Прагът за валидност остава същият

Депутатите оставиха същия праг за валидност на референдумите - за да е валидно допитването, на него трябва да са гласували поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. След като на първо четене прагът за валидност на допитванията беше свален, се оказа днес, че промяна все пак няма да има.

Това стана факт, след като изненадващо депутатите от ГЕРБ – Анна Александрова и Свилен Иванов, които бяха предложили текста, го оттеглиха, макар да бе одобрен и от правната комисия на НС. Александрова не даде мотиви защо го прави.