В случай че депутатите не подкрепят искането им, от партията обявиха, че ще събират подписка за отделен референдум по темата

ДПС иска референдумът да пита дали искаме изцяло мажоритарен вот. Лидерът на партията Лютви Местан обяви, че ще поиска промяна във въпроса на президента Плевнелиев, засягащ мажоритарното гласуване.

От ДПС настояват българските граждани да бъдат попитани дали са съгласни всички 240 народни представители, а не само част от тях, да бъдат избирани мажоритарно. Това стана ясно на пресконференция, която ДПС даде.

В настоящия вариант на въпроса се пита дали 1/3 от депутатите трябва да бъдат мажоритарно.

"Българските граждани искат мажоритарен вот - безспорно. Но не искат една трета от народните представители да се избират мажоритарно. Искат всички да се избират мажоритарно. Защо въпросът тогава се задава "съгласни ли сте част от депутатите да се избират мажоритарно". Това е лицемерно, демагогско, каза той.

Виж още: Най-големият риск от референдума е да се разочароваме

Така редакцията, която ДПС ще предложи редакция на въпроса гласи: "Съгласни ли сте всички 240 народни представители да бъдат избирани мажоритарно?".

"Винаги сме изразявали позиции против мажоритарния вот, защото той ще заличи малките партии, ще унищожи политическия плурализъм. Но последното, което ни водеше, беше частнопартийният ни интерес - някакъв страх на ДПС от мажоритарния вот. Казал съм многократно, че не губим от мажоритарния вот, но ни водеше грижата за многопартийната демокрация, многопартийното представителство в парламента", заяви Местан и допълни, че ако депутатите не подкрепят искането му, ДПС ще събере подписка за провеждането на отделен референдум за 100% мажоритарен вот.

Виж още: Въпросите, които президентът предложи за референдум

Източник: Агенция "Фокус"