Лъжата може да се окаже вредна за моралния компас на децата

Въпреки че модерният образ на Дядо Коледа не е нищо повече от реклама на Кока-Кола, заживяла свой собствен живот, днес милиони деца по света вярват в добрия старец, който им носи подаръци. А това може всъщност да не е толкова добра идея. 

Психолози от Университета в Нова Англия, Австралия, съветват родителите да не скриват от децата истината, че Дядо Коледа не съществува, пише "Гардиън". Изследването е публикувано в сп. "Лансет Сайкайътри".

По думите на Кати Макий, автор на изследването, осъзнаването, че Дядо Коледа е само мит, може да разклати моралния компас на децата. 

Така лъжата за съществуването на Дядо Коледа може да се окаже разрушителна за децата. Един от мотивите на родителите е желанието самите те да повярват в нея и така да се върнат в детството, обясни психологът Кристофър Бойл.

"В мита за Дядо Коледа има заложена лъжа, която може да навреди и на доверието между родители и дете, ако връзката между тях и без това е разклатена", смята Макий. 

Когато децата разберат, че старецът, който живее на Северния полюс и може да оценява постъпките на другите хора, включително и на тях самите, е измислица, те се оказват в трудна морална ситуация.

Психоолзите не са изцяло против това родителите понякога да лъжат децата. Такива са случаите при смърт на домашен любимец. Разумно е например родителят да каже на детето, че котето или кучето му е попаднало на "специално място", а не да му разказва за прераждане или за геохимичния цикъл на въглерода.

Източник: "Гардиън"