Заради съдържанието на арсеник, който навлиза от замърсената почва, е добре да накисваме зрънцата през нощта и да ги готвим в повече вода

Милиони готвачи застрашават своето здраве, като готвят ориза неправилно, смятат учени, цитирани от британския в. "Дейли телеграф". Те са убедени, че наливането на повече вода в тенджерата и дори оставянето на ориза да се кисне през нощта е най-добрият начин за отмиване на следите от арсеник.

Химикалът се среща в ориза като резултат от натрупването на индустриални отрови и пестициди, които могат да останат в почвата десетилетия наред. А хроничното излагане на организма на токсини като арсеника води до редица здравословни проблеми: сърдечни заболявания, диабет, рак и болести на развитието.

Експерименти обаче сочат, че технологията за готвене на ориз е от ключово значение, за да намалим излагането си на токсина, който се среща и в природата. Експертите отдавна дискутират какви са безопасните нива на арсеник, а в ЕС миналата година бяха въведени нови лимити за допустимото му съдържание.

Проф. Анди Мехарг, от изследователския Кралски университет в Белфаст, тества три начина за приготвяне на ориза в предаването на Би Би Си Trust Me, I’m a Doctor (Имай ми доверие, аз съм доктор).

При първия случай той слага вода и ориз в съотношение 2:1, а при приготвянето водата постепенно се изпарява, докато оризът набъбва. Във втория, при съотношение ориз-вода 1:5, излишната вода се изхвърля, а нивото на арсеник намалява наполовина. Има и трети вариант - оризът се накисва за през нощта, а резултатът е, че равнището на токсини спада с 80%.

Как да приготвяме правилно ориза:

Отмерете си от сухия ориз с чаша, защото после ще използвате същото количество вода, умножено по пет. Накиснете ориза за през нощта. След това го измийте много добре, докато водата се избистри. Подсушете го хубаво и го сложете в тенджера.

На една чаша ориз добавете пет чаши вода (и малко сол), като разбъркате еднократно. Когато заври, намалете котлона, сложете капака на тенджерата и го оставете да къкри захлупен на възможно най-слаб огън 10-15 минути, без да вдигате капака на тенджерата.

Накрая разбъркайте с вилица, за да му придадете обем.

Източник: "Дейли телеграф"