Регистрацията в ЦИК за участие в предсрочния вот за 44-то Народно събрание приключи с отказ за няколко формации, а ето и кои остават в състезанието - самостоятелно или в коалиция

В предсрочния парламентарен вот за 44-то Народно събрание избираме между 12 партии и девет коалиции, стана ясно след изтичането на крайния срок за регистрация в ЦИК, отхвърлянето на пет от заявилите участие политически формации и сключването на последните възможни коалиционни споразумения.

Отказ за регистрация получиха Обединение на българските националисти "Целокупна България" на Григор Велев, Български национален съюз "Нова демокрация" на Боян Расате и Национално движение "Единство" с лидер Никола Иванов.

По-късно беше заличена регистрацията на Съюза на свободните демократи (ССД), основан от Стефан Софиянски, и Българския съюз за директна демокрация, които пропускат вота, тъй като събраните валидни подписи са по-малко от нужните 2500.

От партията на евродепутата Николай Бареков внесоха документи в ЦИК като "България без цензура", но държаха да бъдат вписани в бюлетината с новото си название: "Движение Презареди България". С 11:9 гласа решението за регистрацията им обаче не събра нужното мнозинство - 2/3 от присъстващите 20 членове на ЦИК. В крайна сметка Върховният административен съд (ВАС) пусна "Движение Презареди България" на изборите и те бяха регистрирани на 15 февруари.

Сред самостоятелните играчи са още ГЕРБ, ДПС, Българско национално обединение на Георги Георгиев, партията на Велизар Енчев "Движение за радикална промяна Българската пролет", ДРОМ (Движение за равноправен обществен модел) на бившия депутат от ДПС Илия Илиев и новосформираната "Воля" на варненския бизнесмен и кандидат-президент Веселин Марешки.

Регистрация като партии получиха още Български демократичен център (БДЦ), Националната републиканска партия, движение "Напред, България", партия "Възраждане" на варненеца Костадин Костадинов (екс-ВМРО), Партията на зелените.

Коалицията "БСП Лява България" вече се нарича "БСП за България" и включва двойно по-малко партньори в сравнение с 2014 г., едва шест: БСП, ПК "Екогласност", "Нова зора", Комунистическа партия на България, Земеделски съюз "Александър Стамболийски" и новоприсъединилия се политически клуб "Тракия".

От новата лява мегакоалиция отпадат "Движение за социален хуманизъм", "Европейска сигурност и интеграция", Политическо движение "Евророма", Партия на българските комунисти, "Съюз на комунистите в България", Политическо движение "Социалдемократи" и "Обединена социалдемокрация".

Друга лява коалиция - "АБВ-Движение 21" - се сформира между формацията на Татяна Дончева и представената в 43-тото Народно събрание партия на експрезидента Георги Първанов, оглавена след оттеглянето му от Константин Проданов.

Сред коалициите, които се надяват на по-солидно представителство заедно, са "Обединени патриоти" - "Атака" плюс досегашния Патриотичен фронт (ВМРО и НФСБ), към които се присъединиха партия "Средна европейска класа" и Съюзът на патриотичните сили "Защита".

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан е начело на Обединение ДОСТ между неговите "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" и отцепилата се от Реформаторския блок Народна партия "Свобода и достойнство" (НПСД) на Касим Дал и Корман Исмаилов.

Формацията на бившия правосъден министър Христо Иванов дава името си - Движение "Да, България" - на коалицията между "Зелените" и Движение за европейско обединение и солидарност (ДЕОС), учредено през 2014 г. от участници в протестите срещу кабинета "Орешарски".

Вдясно те се конкурират още с коалицията на Радан Кънев и Трайчо Трайков "Нова република" (ДСБ, Съюз за Пловдив и "Българска демократична общност") и Реформаторския блок. В досегашния коалиционен партньор на ГЕРБ останаха СДС, ДБГ и БЗНС на бившите министри Божидар Лукарски, Меглена Кунева и Николай Ненчев плюс БНД на ексдепутата от НДСВ Борислав Великов. Към тях се присъединиха още Българският демократичен форум (БДФ) на Жаклин Толева, досега партньори на ДСБ, и "Глас народен" на Светльо Витков, като коалицията им вече се нарича "Реформаторски блок - Глас народен".

В бюлетината ще фигурират също т.нар. "Коалиция на недоволните" между партията на Александър Томов "Българска социалдемокрация - Евролевица", Християнсоциалния съюз на Гриша Господинов и БСДП на Йордан Нихризов, както и коалиция "КОЙ - Българската левица и Зелена партия".

Източник: ЦИК