Премиерът Огнян Герджиков лично оповести кои високопоставени служители от сектор "Пътна инфраструктура" си отиват. Поне четири инцидента е имало в тунела убиец през последните години

Служебният премиер Огнян Герджиков оповести лично, че освобождава от длъжност председателя на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Дончо Атанасов, който остава член на УС, и изпълнителния директор на "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев, а на инж. Георги Златев, който ръководеше дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ, е прекратено служебното правоотношение.

Пред министъра на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов министър-председателят настоя с постовете си да се разделят още директорът на Областно пътно управление София Веселин Николов и началникът на столичната Районна пътна служба (РПС) Боян Игнатов.

Виж още: Служебният кабинет смени 14 областни управители

Служебният министър Попниколов предложи управителния съвет на АПИ да се оглави от Пирин Пенчев, а за изпълнителен директор на "Автомагистрали" ЕАД да се назначи Валентин Николов.

Пенчев е завършил транспортно строителство във Висшия институт по архитектура и строителство (ВИАС) и има над 22 години опит в областта на пътното и мостово строителство в България, вкл. като зам.-директор в АПИ с ресор "Строителство, поддържане и експлотация на републиканската пътна мрежа и проектна готовност". Има опит и в прилагането на националната нормативна уредба, свързана с проектирането и строителството на обекти от пътната инфраструктура у нас, вкл. големи съоръжения и тунели.

Разпоредил съм на министър Попниколов пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите - тунели, мостове и т.н. с оглед на безопасността, заяви още Герджиков и пое ангажимент движението по автомагистрала "Хемус", затворена след инцидента, да се възстанови в понеделник, 13 февруари.

Извънредни огледи на всички тунели в страната вече бяха разпоредени от досегашния шеф на АПИ, а докладите за настоящото им състояние, както и предложения за мерките, които е необходимо да бъдат предприети, трябва да бъдат представени до петък, 10 февруари.

28 са тунелите по републиканската пътна мрежа - на територията на областите София, Враца, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Пловдив и Смолян, припомнят от АПИ.

Виж още: Махат опасните завои на пътищата

Дясната тръба на тунел "Ечемишка" по АМ "Хемус", за Варна, се ремонтира основно от септември м.г. и трябва да е готова напролет. Съоръжението е с дължина 775 м и е в експлоатация от 1984 г. В неделя паднала осветителна греда в неремонтираната тръба, в посока към София, доведе до смъртта на жена в преминаващ автомобил.

Поне четири инцидента има в тунел "Ечемишка" през последните години, припомни междувременно Би Ти Ви. По една от катастрофите с паднали осветителни тела Пътната агенция е осъдена от две съдебни инстанции.

Още през 2002 г. бившият шеф на вече несъществуващата магистрална полиция подава сигнали към Пътната агенция за падащи предмети, включително и лампи, в тунел "Ечемишка".

"Служителите ги събираха и ги изхвърляха извън тунелите. Откакто е построен този тунел, такъв сериозен ремонт не е правен. Подменяни са осветителните тела, но конзолите, за които са захванати - не", коментира полк. Красимир Занев, бивш шеф на "Магистрална полиция".

През 2009 г. в злополучния тунел има две катастрофи, причинени от паднали лампи. Година по-късно отново там осветително тяло пада върху софийска кола и чупи страничното й стъкло.

В съда става ясно, че шофьорът - днес на 49 години, получава травми по главата. Пътната агенция е осъдена и от Софийския районен съд, и от Градския. Решението влиза окончателно в сила в началото на март м.г.

През 2015 г. Виктор Цветанов се разминава на косъм от подобен инцидент - отново в "Ечемишка", когато за пореден път част от конструкцията пада върху кола. Пред Би Ти Ви той си спомня: "Падна отново лампа със скарата върху ТИР пред мен. Кабината на тира се смачка тотално, добре че падна на пасажерското място и нямаше жертви."

Източник: МРРБ, Би Ти Ви