Според полския учен Конрад Сочик оцеляването на хора на Марс би било невъзможно без промени в генетичния ни код заради много различните условия за живот на Червената планета

Мечтите на човечеството да колониализира Марс става все по-близка. Големият въпрос обаче е дали след като изпратим хора на Червената планета, те ще могат да оцелеят. 

Дори да се окаже технологично възможно да стигнем там в някое от следващите 1-2 десетилетия, според когнитивния учен Конрад Сочик от Университета за Информация и Технология в Полша - практическото оцеляване на космонавтите там би било невъзможно, пише сп. "Сайънс алърт".

Според него едногодишните Марсови симулации-тренировки на Земята и дори дълготрайните престои на Международната Космическа Станция не могат да подготвят астронавтите за предизвикателствата на Марс.

"Ние не може да симулираме същите физически и условия на средата на Марс, като например Марсианската микрогравитация или продължителното излагане на радиация" обяснява той.

Виж още: НАСА искат да създадат изкуствен магнитен щит на Марс

"В резулат на това, ние не можем да предскажем физическите и биологичните ефекти от продължителен престой на хора на Марс", обяснява още Сочик.

"Човешкото тяло и ум са се развили и са се адаптирали за оцеляване на Земята. Именно затова някои специфични физиологически и психологически предизвикателства на Марс, както по време на пътуването до там така и по време на престоя, ще се окажат твърде трудни за оцеляването на хората", коментира още ученият.

Виж още: Светът през 2030 година?

Източник: Science Alert