В конкурса на китайския град участие са взели общо 2116 произведения

Българският скулптор проф. Велислав Минеков се нареди сред 100-те финалисти на мащабния международен конкурс в град Фуджоу, Китай. Неговата творба "Копиехвъргач" намери място сред най-добрите произведения на форума, пише в. "Сега".

Конкурсът във Фоджоу

В конкурса, в който са поканени за участие творци от цял свят, участие са взели общо 2116 предложения. До финалната фаза са останали 100 автори, 50 от които ще подредят свои скулптури в трите парка на главния град на провинция Фудзиен. Наградният фонд за победителя е 300 хил. юана, което се равнява на около 40 хил. евро.

Догодина крайморският град Фуджоу ще бъде домакин на китайските Национални младежки игри. Местното Министерство на жилищното строителство и градоустройство инициира конкурса "Благословеният град - Синя мечта" с цел да създаде постоянна скулптурна експозиция, която да укрепи имиджа на Фуджоу като средище на изкуството.

Изискването на домакините към творците е техните идеи да се вписват в уникалния ландшафт на селището, граничещо с планина и заобиколено от три страни от море. Пластиките ще бъдат използвани и в рекламните кампании, съпътстващи спортното събитие.

Виж още: Проф. Велислав Минеков напуска Реформаторския блок

"Копиехвъргач"

Произведението на Велислав Минеков "Копиехвъргач" е изпълнено в бронз и неръждаема стомана и е висока 2,40 м.

Друга негова монументална творба - 12-тонната арка "Говорещите глави", наскоро беше включена в колекцията на скулптурен парк в Истанбул. Негово произведение има и в двора на Художествената академия на Истанбул.