Отношенията на Турция със страните от Западна Европа се влошават все повече

Германският външен министър заяви на турския си колега, че президентът на Турция е преминал границите, като обвини германския канцлер Ангела Меркел в използване на нацистки практики, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

"Ние сме толерантни, но не сме идиоти. Затова ясно заявих на турския си колега, че е премината една граница", каза Зигмар Габриел в интервю за германския вестник "Пасауер нойе пресе".

Турският президент вчера отправи персонални нападки срещу Меркел, като я обвини, че използва нацистки практики, визирайки решението на германските власти да забранят прояви на турски министри на германска територия по повод предстоящия на 16 април в Турция референдум за увеличаване на президентските правомощия.

Виж още: Турски министър заплаши Европа, че ще пуска по 15 хил. мигранти на месец

В същото време властите във Франкфурт разрешиха митинг на забранената в Турция Кюрдска работническа партия.

Това не бяха единствените обвинения от Анакара към Берлин обаче. 

Турция обвини Германия, че подкрепя мрежата на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, която турските власти обвиняват, че е организирала миналогодишния неуспешен военен преврат, съобщиха агенциите. Това стана, след като директорът на германското външно разузнаване Бруно Кал заяви, че Анкара не е успяла да ги убеди, че Гюлен е отговорен за пуча.

Виж още: Турция и Холандия замразиха дипломатическите си отношения

Говорителят на турския президент Реджеп Ердоган - Ибрахим Калин, подчерта, че коментарите били доказателство, че Германия подкрепяла мрежата на Гюлен, която Анкара нарича ФЕТО.

"Това е опит да се обезсили цялата информация, която сме им предоставили за ФЕТО. Това е знак за тяхната подкрепа за ФЕТО. Защо ги защитават? Защото те са полезни инструменти за Германия, за да ги използва срещу Турция", заяви Калин.

Виж още: Турция заговори за разваляне на сделката за бежанците

Източник: БНР