И къде в класацията по щастие се намира България

По случай Световния ден на щастието всяка година излиза годишния Световен индекс на щастието - доклад, чиято цел е да повлияе на политиката на управляващите в посока грижа за самите хора в различните страни. 

Най-щастливите хора за тази година според доклада живеят в Норвегия, която измести миналогодишния първенец в класацията за най-щастлива страна - Дания.

Проучването ползва данни на "Галъп уърд пол" (Gallup World Poll) и взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи. Нарастващото щастие се приема за точен измерител на социалния напредък и за цел на обществената политика, се посочва в доклада.

Виж още: Мъдри думи за щастието

В класацията България заема 105-о място от общо 155 изследвани държави. Точно пред България се нареждат Египет, Палестинските територии, Тунис, Южна Африка и Монголия. И въпреки че сме доста назад в класацията, 105-ото място може да ни изглежда положително на фона на миналогодишния доклад, където страната ни беше попаднала под номер 129 в общото класиране. 

В челната десетка на най-щастливите държави освен Норвегия влизат миналогодишният първенец Дания, Исландия, Швейцария, Финландия, Холандия, Канада, Нова Зеландия и Австралия. 

Виж още: Седем принципа на щастието

Страните в региона на Субсахарска Африка, заедно със Сирия и Йемен, са сред най-малко щастливите от общо 155 държави, участващи в класирането на ООН.

"Щастливите страни са онези, които имат здравословен баланс на просперитет и социален капитал, което означава високо ниво на доверие в обществото, ниски нива на неравенство и увереност в правителството", отбелязва Джефри Сакс, специален съветник на генералния секретар на ООН.

Все повече национални и местни власти използват данните и проучванията за щастие в търсенето на начини, които да помогнат на хората да живеят по-добре, се отбелязва още в документа.

Виж още: Отново сме най-нещастни в Европа

Мрежата за решения за устойчиво развитие е съставена от хора от академичните среди, правителствата и частния сектор. Първият доклад за световното щастие е публикуван през 2012 година.