По света намират все по-творчески начини да протестират срещу т.нар. "такса Тампон" - ДДС-то върху санитарните материали за месечното неразположение

Да си жена не е лесно - а понякога, т.е. всеки месец в продължение на около 30 години, може да се окаже и скъпичко. Цената, която жените плащат за детеродните си функции, е т.нар. "данък тампон" - данъка добавена стойност (ДДС, или GST) върху санитарните материали. Все едно в полет на нискотарифна авиокомпания да ви взимат стотинки за всяко ходене до тоалетната, обобщава "Глобал поуст".

Нежният пол по цял свят обаче се вдига на протести - от Австралия до Италия и от Малайзия до Великобритания, се водят кампании срещу облагането на дамските превръзки и тампоните с ДДС. Ето само няколко примера колко отгоре струва в различните държави "удоволствието" да си жена:

САЩ - между 4 и 9%. Само в пет щата са опростили данъка върху санитарните материали: Мериленд, Масачузетс, Минесота, Ню Джърси и Пенсилвания. В пет други няма ДДС.

Великобритания - 5%. През 1973-та на Острова започват да им начисляват 17,5% и го намаляват едва през 2001-ва след обществен натиск. Стремежът сега е той изобщо да отпадне - както за други стоки като антики, хеликоптери, билков чай, бинго и екзотично месо (конско, щраусово, крокодилско и пр.), а настояването е подкрепено с пародия на хита на Тейлър Суифт Bad Blood.

От кабинета на Дейвид Камерън се оправдават с евродирективата, която забранява падането на налога под 5%, освен при заварено положение. 

Малайзия - 6%. Темата стана актуална там, след като от април жените плащат допълнителни 6% върху санитарните материали. Според властите това е намаление спрямо предишното облагане (10%), но заради променената методика реформата е довела до скок в цените. Кампания за отпадането на данъка се води и там, с аргумента, че той "нарушава основно човешко право".

Видео: Най-вдъхновяващата реклама на дамски превръзки

Австралия - 10%. В кампанията там се включи дори сестрата на премиера Тони Абърт - Кристин Форстър, която не крие хомосексуалната си ориентация. Неотдавна тя взе участие в пародийна версия на Drop It Like It's Hot на Снуп Дог и Фарел Уилямс. 

Според противниците на данъка той носи в хазната около 25 млн. австралийски долара годишно, докато същевременно някои сродни стоки (кондоми, лубриканти и слънцепредпазна козметика) са освободени от него.

Унгария - 27%. Там имат най-високия ДДС в цяла Европа, макар да са намалили налога върху млечни и хлебни изделия, книги и лекарства. Следват Дания, Швеция и Норвегия с 25%. Спасителните мерки в Гърция доведоха до увеличаване на данъка от 13 до 23%. Другаде обаче - например в Италия (22%), Франция (20%) и Германия (19%) водят борба за намаляването им.

Все пак има и държави, където на жените не им се налага да плащат ДДС върху санитарните материали - като Ирландия (заварено положение!), Ямайка, Никарагуа, Нигерия, Танзания и Ливан. Към тях от 1 юли се присъедини и Канада, макар че митническите такси върху вноса остават. 

Единствено Кения е премахнала и ДДС-то, и митническата такса, а тъй като достъпността на санитарните средства за дамска хигиена влияе и върху ходенето на училище, периодично се организира и безплатното им раздаване.

Къде сме ние в глобалната картинка?

Виж още: Световната банка препоръча на България да намали ДДС за лекарствата

Източник: GlobalPost.com