Те били обикновени туристи, а не шпиони. В интервю за Russia Today (видео) двамата заподозрени за атентата срещу Скрипал се представиха доста неубедително. Всичко е било нагласено, смятат експерти, цитирани от "Дойче веле"

Миналата седмица британските власти публикуваха имената и снимки на двамата заподозрени за участие в атентата срещу бившия агент Сергей Скрипал и дъщеря му в Солсбъри. Първоначално Руслан Боширов и Александър Петров не предприеха нищо. Те просто изчакваха.

Тази седмица обаче имаше доста бързо развитие: няколко часа  след като във вторник президентът Путин призова двамата заподозрени да се явят пред медиите, главната редакторка на телевизионния канал Russia Today Маргарита Симонян получила обаждане по телефона. Още същия ден тя провела 25-минутно интервю с Боширов и Петров. На следващия ден, сряда, интервюто беше излъчено по телевизията.

Пред нея двамата заподозрени потвърждават, че през въпросното време са били в Солсбъри. Казват обаче, че не били тайни агенти, а обикновени туристи, които просто искали да разгледат забележителностите на града.

В интервюто те се представят за жертва на британските тайни служби и заявяват, че още от началото на публичното им издирване животът им вече бил съсипан. Същевременно отказват да разкрият подробности за себе си, тъй като искали да опазят личната и професионалната си сфера.

Споделят само, че били дребни предприемачи в сферата на фитнеса и често пътували до Европа, например до Швейцария, за да се запознаят с най-новите тенденции на пазара. По време на интервюто Руслан Боширов и Александър Петров обаче не представят доказателства, че не са тайни агенти.

Поръчково интервю?

Но защо измина толкова много време от публикуването на имената до първото изказване на двамата заподзрени? Експертите предполагат, че това се дължи на усилията на Москва да създаде правдоподобна версия.

Смятам, че те просто са обмисляли различни варианти, твърди британският експерт за руските тайни служби Марк Галеоти. Руската политоложка Татяна Станова гледа на нещата по същия начин. "Сигурно са обсъждани и алтернативни варианти, но са били сметнати за неосъществими. В модерния свят е много трудно да скриеш някого", казва тя в разговор с "Дойче веле".

Според политоложката интервюто на Руслан Боширов и Александър Петров не е убедително. "То изглежда режисирано. Веднага се откроява логиката на "режисьорите", които искат да създадат един личен профил. Всичко обаче изглежда много нагласено", казва тя.

По думите й разговорът, записан от Russia Today, не е бил премислен добре и е бил подготвен на бърза ръка. Истинската цел на това интервю според нея е да създаде алтернативна гледна точка на обвиненията от Великобритания, които трудно могат да бъдат оборени.

За да всеят съмнения сред британските зрители?

И според Марк Галеоти представянето на Петров и Боширов не е било убедително: "Беше много забавно, когато двамата руснаци казаха, че са се върнали в Лондон заради кишата." По този начин те обосновават първото си кратко пътуване до Солсбъри в деня преди покушението срещу Скрипал и дъщеря му, което британските следователи интерпретират като тур за проучване на обстановката.

Галеоти подчертава, че интервюиращата Маргарита Симонян не задава и един много важен въпрос: защо техните задгранични паспорти имат почти идентични серийни номера? Експертите окачествяват както избора на телевизионния канал, така и представените информации като опит за всяване на съмнение сред британската публика.

Това интервю е адресирано до всички, които нямат доверие в мейнстрийм медиите, казва Татяна Станова. Марк Галеоти смята, че сега на ход е Великобритания. Лондон например би могъл да помоли Москва за разговор с двамата в Русия.

"Ако Москва откаже, това би било доста подозрително. Ако пък се съгласи, двамата ще бъдат конфронтирани със значително по-остри въпроси", твърди експертът. 

Британската полиция твърди, че в разследването по случая "Скрипал" участват 250 сътрудници, които са прегледали 11 хил. часа записи от десетки, ако не и стотици улични камери за видеонаблюдение. 

Двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха намерени в безсъзнание на пейка в центъра на Солсбъри на 4 март, неделя, в 16,15 ч., след отравяне с нервнопаралитичния газ новичок. След като прекараха седмици наред в болница, в критично състояние, двамата се възстановяват. 

Установено е, че отровата е била приложена върху входната врата на дома им. Засегнат от веществото в хода на разследването беше и полицай Ник Бейли, който също се възстановява, но все още не се е върнал на работа. 

Новичокът, разработен в СССР като бойно отровно вещество през 70-те и 80-те години, все пак взе друга жертва в съседното градче Еймсбъри - 44-годишната Доун Стърджис, майка на три деца. Тя почина в болница на 8 юли, без да дойде в съзнание, след като седмица по-рано е била изложена на опасното вещество, маскирано като парфюм.

Миниатюрното флаконче "Нина Ричи" било намерено от приятеля й, 45-годишния Чарли Роули, който също се разболя и остана хоспитализиран в продължение на три седмици.

Британските власти смятат двата случая за свързани, макар че втората двойка най-вероятно не е била цел на отровителите, а е станала жертва на безотговорния начин, по който са се освободили от това изключително опасно и рядко бойно отровно вещество.

Все още не знаем къде заподозрените са изхвърлили остатъка от новичока, използван в Солсбъри, откъде Доун и Чарли са взели флакона, който ги е отровил и дали при двата случая е използвана една и съща бутилка, уточниха разследващите в началото на септември, когато разпространиха портретите на Петров и Боширов от пътните документи, с които са пребивавали в Обединеното кралство между 2 и 4 март. 

Солсбъри, в графство Уилтшър, е част от туристическите маршрути заради близостта си до най-известния мегалитен паметник в света Стоунхендж и своята внушителна готическа катедрала от XIII в., където се пази един от четирите екземпляра на Великата харта на свободите (Magna Carta).

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"'; Metropolitan Police