"Огромни американски платформи правят пари, а нашите творци отмират. Затова трябва да укрепим техните права и да направим платформите отговорни", коментира докладчикът по темата в Страсбург, евродепутатът Аксел Фос

Европейските депутати приеха промяна в директивата за авторското право. Две точки от нея се оказаха изключително спорни - това са чл. 11. и чл. 13.

Съгласно чл. 11, в дигитална среда авторите на съдържание имат право да поискат заплащане от компании, които го ползват с търговска цел. Така може да се наложи интернет търсачките да плащат на медиите за препратки към сайтовете им. Промяната стана известна като "плащане за ползване на линкове".

Виж още: ЕС: Социалните мрежи трябва да се променят или ще има глоби

Чл. 13 от своя страна засяга разпространителите на видеосъдържание. Съгласно него за онлайн платформите ще има юридически последствия за материали, защитени от авторското право, които са били качени от техни потребители без знанието и позволението на авторите.

Затова член 13 предвижда социалните мрежи като "Фейсбук" и YouTube да инсталират филтри, които да предотвратяват качването на защитено с авторско право съдържание.

С одобряването на директивата Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС ще могат да продължат тристранните преговори по текста. Според ЕП и Европейския съвет строгата и ефективна система за защита на авторското право и сродните му права е един от основните начини независимостта и достойнството на творците и изпълнителите да бъдат съхранени.

Виж още: Ние и дигиталните медии

Тези правила са призвани да гарантират справедливо заплащане за труда на хора на изкуството и журналисти в днешния дигитален свят, изтъкват от Страсбург. Решението от 12 септември означава мандат за започване на преговори с държавите в ЕС относно общи правила за защита на авторското право. Когато се постигне споразумение, то отново ще трябва да бъде одобрено официално от ЕП.

Какво означава това за миймовете, които хората правят онлайн с откъси от филми или изображения на актьори? Как ще се отразят новите правила на интернет? Ето какво коментира по някои често задавани въпроси германският депутат от ЕНП Аксел Фос, автор на доклада на ЕП за авторското право:

- Кои права ще защитава законодателството?

- Ние искаме да защитим и укрепим правата на творците: автори, артисти, певци, автори на песни, журналисти... всички държатели на авторски права. Те са в окаяно положение: техният труд се използва от големи платформи, които печелят от него, но самите държатели на права често не получават дял от тези печалби. Огромни американски платформи правят пари, а нашите творци отмират. Затова ние трябва да укрепим техните права и да направим платформите отговорни.

- Заплашени ли са миймовете и творбите на фенове на филми или книги?

Не, те въобще не са заплашени. Те попадат както и до сега под изключения, регламентирани в националните законодателства. Потребителите не са засегнати по никакъв начин от промените. Само платформите ще носят отговорност.

- Какво се опитват да постигнат правилата за дигиталното ползване на публикации на пресата?

- В днешно време големите платформи ползват съдържание от медиите, правят много пари чрез него, а издателите не получават дял. Член 11 дава на издателите право да искат възнаграждение, ако платформите ползват тяхно съдържание. Това, което ще може да се ползва, е хиперлинк и употреба с нетърговска цел. Тези неща не са включени в обхвата на член 11 и могат да бъдат ползвани от всяка една платформа, например "Уикипедия".

- Какво ще се промени за малките независими издатели и автори?

Те също могат да искат възнаграждение от платформите, които ползват тяхно съдържание. Особено за малките издатели това е от изключително значение, защото тяхната позиция е много слаба в сравнение с позицията на платформите.

- Заплашен ли е интернет?

Не, разбира се, това е абсурдно. Нищо няма да се промени, освен че платформите ще носят отговорност за нарушения на авторското право.

Източник: телевизия Европа, ЕП